Duminica Ortodoxiei, „un moment de reflecție pentru a păstra tezaurul credinței moștenit de la strămoși”

0
14

În bisericile ortodoxe din România, în această duminică se citește Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În pastorala din acest an, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel a subliniat că „Ortodoxia înseamnă „a crede drept” nu în ceva, ci în Cineva, în Dumnezeu cel adevărat.
Ortodoxia este legătura vie a omului cu Hristos, care ne duce la Dumnezeu Tatăl, la viața veșnică, deoarece spune Mântuitorul Hristos: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14, 6). Cu alte cuvinte, credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos este calea adevărată care ne duce la viața veșnică”.
Potrivit Patriarhului Daniel, „Duminica Ortodoxiei este și o aducere-aminte de credința strămoșilor noștri, care este credința Sfinților Apostoli, a Sfinților Părinți și a martirilor, și de felul cum înaintașii noștri au trăit și au apărat credința adevărată. Duminica Ortodoxiei este un moment de reflecție și de conștientizare a îndatoririlor care ne revin și nouă pentru a păstra tezaurul credinței moștenit de la strămoși și a-l transmite generațiilor viitoare, pentru a ne face datoria față de Dumnezeu și față de înaintașii noștri”.
Totodată, Prea Fericitul Daniel a făcut referire la icoane, subliniind că „icoana nu este un idol, cum greșit au interpretat prigonitorii Sfintelor Icoane. Între icoană și persoana zugrăvită pe ea există o legătură duhovnicească, iar noi cinstim nu materia (lemnul sau pânza), ci persoana pictată, stabilindu-se o legătură tainică între prototip și noi. Creștinul ortodox, când se roagă în fața icoanelor, nu zice «icoană, ajută-mă!», ci «Doamne, miluiește-mă!», «Maica Domnului sau Preacurată Fecioară, ajută-mă!», «Sfinte Ierarhe Nicolae sau Sfinte Gheorghe, roagă-te pentru noi!»“.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.