Martie: Luna de Conștientizare a Paraliziei Cerebrale

0
13

Campanie Esperando

Martie este ”Luna de Conștientizare a Paraliziei Cerebrale”, iar Asociația Esperando a demarat o campanie de informare cu privire la această afecțiune care îngreunează viața a peste 17 milioane de persoane din întreaga lume.

Boala apare ca rezultat al leziunilor cerebrale din timpul dezvoltării fetale sau din timpul nașterii. Pentru a încuraja comunitatea să empatizeze cu aceste persoane, să le accepte, să contribuie la integrarea lor în comunitate, reprezentanți ai Asociației Esperando, alături de tineri cu dizabilități, au stabilit patru întâlniri cu elevii din Baia Mare.
Primele două întâlniri s-au desfășurat la Colegiul ”Național Vasile Lucaciu” (în 19 martie) și Școala Gimnazială ”George Coșbuc” (în 21 martie), iar următoarele două întâlniri vor avea loc, săptămâna aceasta, la Școala Gimnazială Nr. 18 și la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”. În fiecare instituție de în­vă­țământ vor avea loc prezentări și discuții despre Paralizia Cerebrală, cum îngreunează aceasta mo­dul de viață al celor care au această afecțiune și al familiilor lor. Cum marginalizarea de către cei din jur pune o povară apăsătoare pe umerii persoanelor cu dizabilități, dar și al familiilor acestora, pe lângă toate greutățile pe care le întâmpină, zi de zi.
Mare parte dintre beneficiarii Asociației Esperando suferă de Paralizie Cerebrală, fiindu-le afectate coordonarea și mișcarea corpului: reflexele, postura, echilibrul, capacitatea de a vorbi. De aceea, ei urmează, încă de la naștere, programe de recuperare care să îi ajute să își amelioreze starea de sănătate, să devină cât mai independenți posibil. În cea mai mare parte din cazuri, aceștia au nevoie de ajutor inclusiv pentru a se hrăni, a se îmbrăca, a se spăla și îngriji, pentru a merge la toaletă, a vorbi, asta pe tot parcursul vieții.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.