Consiliul Județean Maramureș vrea un nou împrumut financiar

0
217

Discuții aprinse în ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș din această săptămână. Au fost păreri pro și contra în privința inițierii procedurilor de contractare a unui nou credit bancar ce ar urma să fie utilizat la cofinanțarea unor lucrări de investiții de interes județean. Unii dintre aleșii maramureșeni au susținut că noul împrumut ar trebui să fie luat abia după alegeri pentru a nu împovăra noua administrație județeană, iar alții au arătat că și așa Consiliul Județean a îndatorat mult județul.
Șeful administrației maramureșene, Ionel Bogdan, afirmă că noul credit va fi utilizat pentru finanțarea parcurilor de specializare inteligentă. El argumentează că banii vor fi recuperați și plătiți finanțatorilor în maximum 15 ani.
„Pe calculele planului de investiții și planului de afaceri realizat recuperăm aceste sume din concesiuni, sumele de administrare pe care companiile le vor plăti între 8 și 12 ani, iar creditele luate pentru cofinanțare le vom lua pentru 15 ani, cu o perioadă de grație între 2 și 4 ani. Vom plăti abia peste 2-3 ani când proiectele în parcurile de specializare inteligentă vor ajunge la maturitate, iar companiile vor plăti înapoi sumele pe care le-am investit eșalonat în atâția ani. Aceste parcuri sunt gândite să aducă venituri comunităților locale, să reducă disparitățile din acele zone și să creăm locuri de muncă bine plătite, în aceste zone, iar investiția CJ e plătită în 15 ani. Pe măsură ce încasăm bani dăm la finanțatori. Avem 50% din fonduri nerambursabile, fonduri europene, plus granturile ce vor fi date antreprenorilor ce se vor reloca în aceste zone. Cofinanțările nu pot veni din bugetul județului, deoarece Consiliul Județean nu își permite să plătească”, a spus Ionel Bogdan.
Noul credit nu a fost agreat de toți consilierii județeni. Consilierul Alexandru Cosma a declarat că la prima vedere, lucrurile par bune, dar că acest împrumut „suportă amânarea până în iulie, să nu îngreunăm sau să nu aducem prejudicii viitorului Consiliu Județean”.
Și consilierul Dorin Cozma a fost de părere că deja sunt prea multe credite, ori anul trecut și anul acesta au mai fost împrumutate 160 de milioane lei pentru proiecte care par să fie departe de finalizare, respectiv investiția la Aeroportul Internațional Maramureș și construirea depozitului ecologic de la Fărcașa.
„Începem o mie de proiecte, nu le terminăm pe nici unele nu mi se pare firesc”, a spus Dorin Cozma.
În apărarea șefului administrației maramureșene a sărit liberalul Marinel Kovacs care a accentuat că „nu putem aștepta să vedem cine câștigă Consiliul Județean”, deoarece procedurile pentru inițierea contractării creditului durează.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a afirmat că proiectele menționate de consilierul Dorin Cozma vor fi finalizate în vară, așa că nu trebuie să existe suspiciuni că împrumutul nu ar fi binevenit. În cele din urmă, proiectul pentru inițierea procedurilor de contractare a creditului bancar a fost votat favorabil de 20 dintre consilierii maramureșeni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.