Se implică preoții în politică?

0
341

Ante/precedent periculos
În weekendul trecut, în două comune maramureșene, preoți ai satelor și-au depășit atribuțiile de doar-păstori spirituali ai comunităților și au încercat să manipuleze electoratul. Că au mustrat primari pentru diverse nereguli, în public, nu ar fi fost o problemă… dacă o făceau anul trecut, acum doi ani. Dar în plină campanie electorală…
Un caz s-a petrecut la Poienile Izei, unde primarul în func­ție a fost mustrat de preot, chemat în fața enoriașilor și întrebat ce caută în biserică, i s-a spus să plece sau se dezbracă el de hainele preoțești și părăsește slujba. Totul, potrivit declarațiilor preotului, din cauza unor neînțelegeri anterioare la un program de duminică, atunci când s-a organizat o sărbătoare în același timp cu vecernia.
Al doilea caz s-a petrecut la Petrova, unde un preot l-a nu­mit pe primarul în funcție mincinos pentru că nu i-a dat banii promiși. Edilul s-a scuzat că a avut o situație financiară precară în acest mandat.
Reamintim nu legea electorală, ci propriile reguli impuse anul acesta de BOR: ”În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR”.
Totodată, Biserica Ortodoxă Română a decis să mențină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le sunt interzise următoarele:
1. Să facă politică partinică.
2. Să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizații asimilate unui partid politic.
3. Candidatura la alegerile parlamentare sau locale.
4. Participarea în campanii electorale în calitate de susțină­tori.
5. Ocuparea funcțiilor de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.