Alături de Macao, Război, Trombon, Popa Prostu ‘, Maciupiciu și Killer, printre cele mai populare jocuri de cărți în rândul românilor se află Șeptică. Distracția din timpul desfășurării unui astfel de joc este determinată de partea competițională între prieteni, de spiritul dinamic al jocului, dar și de ritmul alert, care te ține activ constant. Se spune că Șeptică poate ajuta la stimularea capacității de memorie și a celei de atenție.
De obicei, jocul este ales în cadrul unor seri distractive într-un grup restrâns, în spații interioare – de regulă în locuința unuia dintre jucători. Mai nou, astfel de jocuri pot fi practicate și în cafenele care stimulează socializarea de acest gen, organizându-se chiar seri tematice care exclud partea de tehnologie. Jocurile de cărți, inclusiv Șeptică, sunt incluse în programul care mai poate presupune Monopoly, remi și diverse jocuri moderne denumite jocuri de societate sau board games.
Șeptică se joacă ideal în 2 sau 3 jucători. În cazul în care există 4 participanți, o posibilitate este de a juca în perechi și nu individual. Totuși, există variante în care Șeptică poate deveni un joc colectiv. Cea mai bună idee este să existe mai multe seturi de cărți de joc. Simultan, vor fi desfășurate partide cu câte 2 persoane, în calitate de adversari. Se va juca în sistem de campionat, adică jucătorii care câștigă se confruntă mai departe, iar cei care pierd joacă eventual între ei de asemenea.
Regulile de bază la Șeptică, joc de cărți apreciat de români
Dacă la unele jocuri scopul este să scapi de cărți (la Macao), să iei toate cărțile (la Război) sau să ai cea mai bună mână (la poker), în cazul Șeptică se decide câștigătorul în funcție de numărul de puncte acumulate. Se folosesc doar cărțile de la 7 în sus dintr-un pachet clasic de cărți de joc, rezultând un total de 32. Pentru o împărțire mai bună, în cazul jocului în 3 se poate renunța la 2 optari, rezultând doar 30 de cărți folosite.
Se împart câte 4 cărți la fiecare jucător, apoi fiecare trebuie să pună jos o carte. Șeptarul este considerat carte de tăiere, deci are un rol foarte important, nu întâmplător oferind chiar numele jocului. În cursul sesiunii, fiecare carte cu aceeași valoare cu prima carte prezentată este considerată a fi o carte de tăiere. Optarii primesc un rol special atunci când jocul se desfășoară în 3 persoane, fiind considerați de asemenea cărți de tăiere.
Dacă o carte afișată de primul jucător nu este tăiată, acesta are dreptul de a lua cartea sau cărțile puse jos. Se poate acționa pentru tăiere succesivă, până când una dintre părți nu mai continuă duelul. Este important să iei cât mai multe cărți, dar doar cele care presupun puncte vor fi socotite la numărătoarea finală. Numărul de cărți puse jos de fiecare jucător trebuie să fie mereu egal. Pe parcursul jocului, se distribuie succesiv cărțile rămase, până când toate sunt puse jos și colectate de jucători.
Doar cărțile As și Zece valorează puncte, mai exact fiecare astfel de carte oferă câte un punct. Câștigătorul unui joc de Șeptică este persoana care obține cel mai mare număr de puncte.
Jocuri de cărți în lumea digitală
O mulțime de elemente obișnuite în viața oamenilor au fost preluate în noua lume digitală, iar jocurile de cărți nu au făcut excepție. Cele mai multe astfel de jocuri au acum versiuni virtuale, care pot fi accesate pe internet pe unele website-uri sau chiar sub formă de aplicație. Online pot fi descoperite așadar chiar modalități de a juca Șeptică.
Totuși, popularitatea unor astfel de jocuri clasice din mediul offline nu este foarte însemnată pe internet. În prim-plan sunt mai degrabă jocuri moderne, internaționale, care au capacitatea de a oferi acele elemente inovatoare dorite de utilizatori. Un succes notabil este cel al jocului de cărți Solitaire, consacrat inițial prin includerea în suita de aplicații a sistemului de operare Windows.
Un capitol foarte popular al jocurilor de cărți pe internet este cel al jocurilor de noroc care folosesc cărți de joc. În universul cazinourilor online, pe platforme de specialitate precum NetBet (L1160651W000195, ONJN, 18+), pasionații de gambling pot juca live blackjack și baccarat, având parte de experiențe demne de atmosfera celor mai prestigioase cazinouri terestre. În cazul acestor jocuri, atitudinea responsabilă, deplin echilibrată, este esențială pentru a rezulta experiențe de divertisment mereu plăcute, fără efecte negative.
De asemenea, pokerul este un alt joc de cărți din categoria jocurilor de noroc ce cunoaște o largă răspândire în mediul online. În acest caz, pasiunea unor jucători s-a transformat într-un stil de viață: există noțiunea de jucător profesionist de poker, adică o persoană care a dezvoltat abilități specifice și, cu ajutorul antrenamentului intens și al talentului, reușește constant să obțină venituri consistente, fiind practic o adevărată meserie.
Sursa foto canva.com.