La Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus s-a demarat un proiect prin care se dorește punerea în valoare a tinerilor care sunt exemple pozitive, modele de reușită și astfel tinerii să fie încurajați pentru a se orienta „către ascensiune, efort și implicare în ceea ce descoperă că este important în viață pentru ei, în pasiunile lor și în domeniile în care își doresc dezvoltarea personală și profesională”. Alexandra Dancs, elevă în clasa a IX-a D, profilul umanist, la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Vișeu de Sus, a ales să îl intervieveze pe David Andreica, „un student model, care poate influența pozitiv noua generație, atât în orientarea în carieră, cât și în dezvoltarea mentalității”.
David Andreica este un fost elev al Liceului Teoretic ,,Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus. Acesta a obținut rezultate foarte bune în decursul celor 4 ani de învățământ liceal, urmând profilul umanist. Pe parcursul anilor de liceu, a prezentat un devotament admirabil față de studii, chiar dacă uneori presiunea era mare și totul părea greu, a reușit să treacă cu ușurință peste toate obstacolele. Încă din copilărie era pasionat de domeniul militar, participând la evenimente militare. A obținut o notă bună la examenul de bacalaureat. De altfel, la finalul fiecărui an școlar, media generală era 10, așa că a devenit șef de promoție la finalul anului școlar 2023. După absolvirea liceului, David Andreica a reușit să intre la Institutul Medico-Militar.
R: Ce viziune ai avut asupra liceului?
D.A.: Pentru mine, liceul a fost cea mai frumoasă și importantă experiență a vieții mele, fiindcă am avut multe oportunități și condiții bune în ceea ce privește mediul de învățare. În cei patru ani de liceu, am avut acces la o educație foarte bună, care face posibilă atingerea potențialului maxim. Profesorii au un grad înalt de performanță, infrastructura școlară este modernă și există o varietate de activități școlare. Dar cel mai important lucru este că am pășit pe un drum care m-a purtat către îndeplinirea visului meu. Consider că datorită liceului am ajuns atât de departe. Liceul m-a condus pe un drum, pe care nu credeam că am să-l parcurg vreodată.
R: Cum ai caracteriza anii petrecuți în Liceul Teoretic ,,Bogdan-Vodă”?
D.A.: Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă” pentru mine nu este un simplu loc, ci un spațiu în care m-am format ca om, ca mod de a fi și de a gândi, în acest spațiu am întâlnit oameni atât de frumoși (profesori și colegi). Fără a exagera, pot spune că acest spațiu face parte din mine, deoarece aici mi-am format și modelat multe dintre valorile și principiile mele, prin oamenii pe care i-am întâlnit și am învățat enorm. Și aici nu mă refer la informații pe care le puteam găsi în cărți, ci mă refer la sfaturi și gânduri care depășeau cu mult programa școlară, la lecții pe care nu le-am scris în caiete, dar mi-au rămas în suflet. În cei 4 ani de liceu, ,,am crescut “, dar nu de unul singur, ci prin oameni precum distinșii profesori, de la care am învățat să gândesc, să fiu creativ, să am curaj, să respect și să admir.
R: Ce te-a motivat să alegi după absolvirea liceului Institutul Medico-Militar?
D.A.: Pasiunea mea pentru salvarea de vieți, dublată de respectul și admirația față de uniforma militară, reprezintă motivele puternice pentru care am ales să devin student la medicină-militară. Am ales această facultate cu mintea și mai ales cu sufletul. Sincer nu regret decizia făcută nici măcar o secundă. Consider că această facultate mă completează perfect, deoarece mereu mi-a plăcut să îmi întrec limitele pentru a-mi demonstra, în primul rând mie, de ce lucruri sunt capabil.
R: Ai avut vreun mentor sau cineva în mod deosebit, care te-a îndrumat și ți-a oferit susținere pentru a urma această facultate, ținând cont de faptul că specializarea aleasă este grea?
D.A.: Nu am avut un mentor în alegerea profesiei. De mic îmi plăcea ideea de a fi militar. Mergeam de fiecare dată la ceremonii militare. Cu ideea de a fi medic am cochetat în liceu și am decis să îmbin cele două pasiuni ale mele. Când am luat această decizie, am fost susținut de familie care m-a făcut să realizez că în această luptă nu sunt singur.
R: Cum ți s-a părut tranziția de la licean la student universitar?
D.A.: Un moment important și plin de schimbări în bine pentru mine, am realizat că am trecut rapid la un nivel superior, că am ocazia unui nou început plin de provocări sociale și academice, că voi trece la o perioadă de reînvățare, într-un mediu nou, unde îți poți construi un viitor pe măsura visurilor tale. Schimbările sunt semnificative, iar adaptarea necesită timp și răbdare. Chiar dacă la început a fost dificil, am reușit să mă împac cu ideea de student universitar și să îmi demonstrez mie că pot.
R: Care au fost primele tale impresii despre facultate?
D.A.: Au fost exact cum mi le-am imaginat. Un nivel înalt de disciplină și singurătate, respectarea regulilor și a orarului strict, pregătirea militară la un nivel înalt, combinația între educația medicală și instrucția militară formează îmbinarea perfectă. Adaptarea la cerințele academice și fizice sunt diferite față de cele ale unui student dintr-o universitate civilă. Cu alte cuvinte, primele impresii au fost un contrast între entuziasm și curiozitate, raportate la singurătatea specifică mediului militar.
R: Crezi că facultatea te-a schimbat într-un mod anume?
D.A.: Da, facultatea m-a schimbat. Am ajuns să mă cunosc mai bine și să devin mult mai realist. Această facultate m-a făcut să realizez faptele de care sunt capabil, niște lucruri pe care nu credeam că le voi reuși vreodată. Această facultate mă ajută pe zi ce trece să mă descopăr și să îmi îmbunătățesc viziunea asupra mea.
R: Ce ai fi vrut să știe David din trecut?
D.A.: David din trecut ar fi fost interesat probabil de multe aspecte ale viitorului, dar dacă mă gândesc mai bine la ce ar fi cel mai relevant pentru el, probabil ar fi dorit să știe cum își va îndeplini misiunea, cum va evolua și cum ar putea influența deciziile sale viața celor din jur. Ar fi fost curios despre cum își va putea înfrunta temerile și provocările, cum își poate construi un viitor mai bun sau chiar cum va evolua relația lui cu Dumnezeu, având în vedere spiritualitatea puternică ce a marcat viața sa.
R: Ce sfat ai pentru următorii absolvenți, care vor să urmeze o facultate?
D.A.: Să aleagă o facultate într-un domeniu care îi pasionează, pentru că ceea ce aleg vor practica într-o perioadă lungă de timp a vieții lor. Să analizeze cu atenție oportunitățile de viitor, să nu își aleagă profesia doar pentru banii care li se promit, da, într-adevăr, banii sunt necesari, dar nu la fel de mult ca împlinirea profesională sau cea personală. O profesie aleasă după instinct și suflet, mereu o să-ți aducă fericire și împlinire sufletească. Să ocolească influențele negative care le spun că nu vor reuși niciodată, să aibă încredere de sine, să țină aproape persoanele care le oferă sprijin și sfaturi despre greutățile vieții pentru a le ocoli din timp și, cel mai important, curajul deoarece facultatea nu este doar despre cunoștințe și singurătate, acolo înveți de fapt mai multe despre tine, descoperi o versiune a ta mai bună decât cea anterioară și cu timpul vor vedea că o să găsească persoane cu aceleași interese și valori morale ca ale lor care vor face anii universitari mai scurți. Nu trebuie să fie speriați că vor fi departe de oamenii dragi, trebuie să realizeze că acele persoane le vor fi aproape mereu și de la distanță, într-adevăr un oraș nou, necunoscut și oameni străini pot face lucrurile mai dificile, dar după un timp, va apărea adaptarea care le va ușura viața. Nu abandonați visele pe care le aveți doar din cauza fricii sau a descurajării, din contră, arătați-vă potențialul și demonstrați-vă vouă că puteți deveni independenți și realizați.
Alexandra Dancs