De carte nu scapi!

0
534

Săptămâna trecută, la doar 150 km de Baia Mare, s-a întâmplat un eveniment cultural de mare anvergură, care a adus în prim plan scriitorii, cărţile şi lectura. Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte „Transilvania”, cu sloganul puţin hazliu „De carte nu scapi!”, a avut ca punct principal de desfăşurare Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde au fost amenajate o scenă, o sală de conferinţe şi un târg de carte.

Organizat de Asociaţia Culturală Eikon, cu sprijinul autorităţilor locale şi al Ministerului Culturii, proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Firesc, aş zice, ca o astfel de dorinţă să se sprijine şi pe piloni serioşi din sfera cărţii şi a literaturii. Cel care stă în spatele festivalului este editorul şi poetul Vasile George Dâncu, un om luminos şi blând, care îmbină talentul poetic cu reale calităţi manageriale. Este un prieten de nădejde şi le poartă de grijă scriitorilor din cetate, numindu-i, pe fiecare în parte, „puiul tatii”. Cu drag şi umor, unii dintre aceştia îl califică drept „cloşcul cu pui”… E minunat ca în breasla scriitoricească să nu predomine invidiile, ciuda şi frustrările personale, aşa cum se întâmplă de obicei, ci acest sentiment de comuniune, de afecţiune, dătător de pace şi siguranţă interioară.
Ediţia aceasta a festivalului a debutat în forţă, marţi, 6 octombrie, cu un „marş al lecturii”, realizat de Cititori (da, cu majusculă), printre care s-a numărat şi ministrul culturii, dar şi scriitori precum Nicolae Manolescu, Dinu Flămând sau Gabriela Adameşteanu. A fost un eveniment care a trezit din amor­ţeală urbea, până şi la urechile gospodinelor, ascunse prin bucătării, ajungând surlele şi trâmbiţele Cititorilor şi, poate, făcându-le să îşi dorească să lectureze şi altceva decât reţete culinare. După numeroase evenimente literare, dar nu numai, festivalul s-a încheiat duminică, sâmbătă fiind acordate premiile. Marele Premiu al festivalului i-a revenit poetului spaniol Antonio Gamoneda, care a avut o lansare de carte, sesiuni de lectură şi căruia i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Babeş-Bolyai”. Dar au fost înmânate şi alte premii, două dintre acestea ajungând în posesia unor oameni de cultură maramureşeni: artistul plastic Mircea Bochiş, care a avut şi o expoziţie în sala de conferinţe improvizată din Piaţa Unirii, şi prozatorul Augustin Buzura. Maramureşul a fost reprezentat la festival şi de alte nume care merită menţionate: prozatorul Victor Tecar, interpreta Maria Casandra Hauşi şi rapsodul Nicolae Piţiş (care au susţinut împreună un recital foarte bine primit de publicul clujean), prozatorul Marian Ilea, Ionel Vitoc, cel care organizează o frumoasă tabără de arte la Vălenii Şomcutei.
Am participat sâmbătă la programul festivalului. Printre numeroasele momente de substanţă aş aminti ediţia festivă a Cenaclului UBB condus de poetul Ion Mureşan, în cadrul căruia au fost lansate două cărţi ale regretatului scriitor Alexandru Vlad, care ne-a părăsit în luna martie. Este vorba despre un volum de poezii bilingv (română-engleză), în traducerea lui Virgil Stanciu, carte apărută la Editura Şcoala Ardeleană (condusă de acelaşi Vasile George Dâncu) şi romanul „Omul de la fereastră”, publicat prin grija lui Ion Mureşan la Editura bistriţeană Charmides (condusă de Gavril Ţărmure). Felicitări tuturor celor care au depus eforturi pentru a pune în practică ultima dorinţă a unui mare scriitor şi a unui nepreţuit om!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.