Ziua Medicului Pensionar 2017

0
596

La începutul lunii iulie 2004 a luat fiinţă la Baia Mare Filiala Maramureş a Asociaţiei Medicilor Pensionari. La vremea respectivă a fost al nouălea judeţ din ţară în care a luat naştere o asemenea filială.
În prezent sunt în judeţ peste 125 de medici pensionari, dintre care majoritatea în Baia Mare, apoi la Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Tg. Lăpuş, Borşa, Şomcuta Mare, Seini. Dintre aceştia sunt 60 medici octogenari şi 2 nonagenari. Cu toată vârsta înaintată, unii din medicii pensionari lucrează şi în prezent în policlinici private sau cabinete individuale, contribuind prin cunoştinţele şi experienţa lor la ameliorarea stării de sănătate a populaţiei. Menţionăm că dintre aceştia sunt patru Doctori în Ştiinţe Medicale, având 30-40 de ani de activitate intensă. Un mare număr de medici pensionari au şi preocupări meritorii extraprofesionale, în domeniul culturii, sunt autori de cărţi de specialitate şi beletristică, pictori, muzicieni, fotografi, colecţionari.
Problemele medicilor pensionari din Maramureş sunt multiple şi similare cu cele ale celor din întreaga ţară. În numeroase cazuri, pensiile actuale sunt la un nivel necorespunzător faţă de anii lucraţi şi în comparaţie cu alte sectoare de activitate, la care se adaugă adeseori şi starea de singurătate şi inutilitate, sentimente deosebit de grave la persoanele pensionate.
Asociaţia Medicilor Pensionari a întreprins de-a lungul anilor demersuri la forurile competente în vederea rezolvării unor probleme stringente ale medicilor pensionari din România, al căror număr este de peste 10.000 de persoane, solicitând asistenţă medicală şi medicamente gratuite, prioritate la acordarea asistenţei medicale în instituţiile sanitare (ambulatoriu sau spitale), o mai bună colaborare între medicii în activitate şi cei care s-au pensionat. Menţionăm că Filiala Maramureş a Asociaţiei a reuşit să obţină colaborarea unor mari unităţi sanitare din judeţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, Spitalul de Pneumoftiziologie „N. Ruş­dea” şi Spitalul de Boli Infecţioase şi psihiatrie din Baia Mare, precum şi Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei şi Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, în vederea alocării unor contribuţii ale medicilor în activitate membrii susţinători ai Asociaţiei, viitori pensionari.
Filiala Asociaţiei a beneficiat de sponsorizări din partea Colegiului Medicilor, a Colegiului Medicilor Dentişti, a Policlinicii Sf. Maria, a firmei „Helcor” Baia Mare, EUROMEDICA Hospital. Din fondurile realizate din aceste sume şi din cotizaţiile medicilor pensionari, Filiala Maramureş a sprijinit medicii aflaţi în situaţii dificile (de sănătate, pecuniare, etc), cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşti. S-au distribuit ajutoare pentru Căminul de Bătrâni Baia Sprie, acţiuni care vor fi continuate şi pe viitor.
Una din doleanţele Filialei Asociaţiei este înfiinţarea unei Case a Medicului Pensionar, dar în acelaşi timp şi a celor în activitate (viitori pensionari), cu dotările corespunzătoare petrecerii în mod plăcut şi util a timpului, evitând în multe cazuri, instalarea sindromului de singurătate.
Dr. Felix Marian

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.