Vechiul spital din Şomcuta Mare va deveni centru pentru vârstnici

0
762

Autorităţile din oraşul Şomcuta Mare au planuri cu fostul spital din oraş, închis de câţiva ani. Astfel, primarul Gheorghe Buda doreşte transformarea unităţii medicale într-un centru pentru vârst­nici. După ce spitalul s-a închis, acolo a funcţionat un centru de permanenţă, însă acesta nu mai este funcţional din vară, din lipsă de personal.

Centrul va rezolva problema a circa 60 de persoane vârstnice cu probleme şi va crea aproximativ 50 de noi locuri de muncă. Investiţia estimată trece de un milion de euro şi administraţia caută în acest moment surse de finanţare. Dacă nu le va găsi, va apela la un credit bancar. Gheorghe Buda, primarul din Şomcuta Mare, ne explică: „Am făcut un studiu DALI pe spaţiile de la vechiul spital, unde vrem să realizăm un centru pentru persoane vârstnice. Valoarea lucrărilor este estimată la 1,2 milioane de euro.

Gheorghe  Buda - primarul din  Şomcuta Mare
Gheorghe Buda – primarul din Şomcuta Mare

Căutăm finanţare, însă pe fonduri europene nu găsim. Încercăm acum să vedem la Ministerul Muncii, sau dacă nu, atunci vom accesa un credit pentru această lucrare, că ne încadrăm. Asta se va întâmpla cel târziu anul viitor. Ea este imperios necesară pentru oraşul nostru, deoarece rezolvăm situaţia a 60 de persoane care chiar au probleme. În al doilea rând, am mai crea circa 50 de noi locuri de muncă. Dacă l-am realiza, la atâtea paturi aproape că s-ar autofinanţa, iar primăria ar trebui să susţină financiar cu foarte puţin. Dar ar fi 50 de angajaţi acolo care îţi aduc venit la bugetul local”.

Oamenii din oraş, de acord cu deschiderea unui centru pentru vârstnici

Localnicii simt lipsa spitalului din Şomcuta Mare, însă preferă să apară orice în loc, ca spaţiul de acolo să fie folosit.
„Foarte rău au făcut că au închis spitalul. Acum, noi trebuie să ne deplasăm în Baia Mare la spitalul judeţean dacă avem probleme mai grave de sănătate. Pe vremuri aici se făceau inclusiv operaţii, deci era spital în toată regula. A fost şi un centru de permanenţă, după aceea, pe locul spitalului, însă nici acela nu mai funcţionează în prezent. Dacă autorităţile vor să facă totuşi ceva acolo, chiar centru pentru bătrâni, să facă. Că e păcat de acele spaţii care zac acum nefolosite”, a spus Ştefan Miclăuş.
„Am avut o urgenţă şi am mers la fostul spital din Şomcuta Mare, la centrul de permanenţă, însă nici acesta nu mai funcţionează din luna august. Era un anunţ care spunea că s-a închis din lipsă de personal. Păcat că nu mai funcţionează nimic… Dar dacă e să fie altceva acolo, măcar să se facă”, este de părere doamna Aurelia.
„Ar fi util un centru pentru bătrâni în oraşul nostru, deoarece sunt o grămadă de persoane vârstnice cu probleme, care ar putea fi internate aici. Că oricum acele spaţii în care a funcţionat spitalul stau în paragină”, a conchis un alt localnic.
Spitalul orăşenesc din Şomcuta Mare s-a închis în anul 2011, în timpul guvernării Boc. Doi ani mai târziu, aici s-a deschis o secţie a Spitalului Judeţean, iar apoi un centru de permanenţă, iar acum e totul închis!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.