Simpozion despre porcii Mangaliţa şi Bazna

0
916

Vineri, 24 noiembrie 2017, ora 10.30, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Maramureş (la Palatul administrativ din Baia Mare), va avea loc simpozionul cu tema „Porcii din rasele Mangaliţa şi Bazna, materie primă pentru produsele tradiţionale româneşti”. Evenimentul este organizat de Asociaţia crescătorilor de porci Mangaliţa şi Bazna (preşedinte Ioan Tătăran, tel. 0722-613194), Direcţia pentru Agricultură Maramureş (director Virgil Ţînţaş) şi Asociaţia producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice Maramureş (preşedinte Eugen Libotean). Vor prezenta lucrări lectori de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie. Sînt invitaţi reprezentanţi de la direcţiile agricole judeţene din Ardeal. Crescătorii de porci din judeţul Maramureş sînt aşteptaţi să participe în mod special la simpozion, pentru a afla noutăţi zootehnice, dar şi pentru a se cunoaşte şi a colabora. Vor fi prezenţi şi cîţiva mari crescători de porci de rasă Mangaliţa din ţară. Una dintre problemele de actualitate este subvenţionarea de stat a purceilor de rasă Bazna şi Mangaliţa.

Sprijin pentru Bazna şi Mangaliţa

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a prezentat public un program de dezvoltare a rase­lor de suine româneşti prin creştere şi multiplicare în regim tradiţional – Bazna şi Mangaliţa – şi va realiza, în perioada imediat următoare, un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării. Programul este iniţiat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) şi se adresează fermelor de subzistenţă cu un efectiv de la 5 capete la 20 de capete şi îşi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna şi Mangaliţa), creşterea şi multiplicarea grăsunilor în regim tradiţional, realizarea unui ansamblu de exploataţii specifice.
ANZ va identifica producătorii, îi va înregistra în program, va asigura livrarea grăsunilor, va monitoriza activitatea, va stabili contractul cadru de livrare dintre producător şi procesator şi va asigura încheierea contractului de achiziţii de purcei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.