Specialiştii de la Spitalul Judeţean încurajează alăptarea bebeluşului

0
72

Cadrele medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare îşi actualizează informaţiile legate de perioada perinatală şi încurajează mamele să îşi hrănească bebeluşii la sân, deoarece există o serie de beneficii atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
În ceea ce priveşte copilul, medicul şef al secţiei de Neonatologie, dr. Margareta Pîrvănoiu a precizat că “laptele matern îl protejează de infecţii, prin imunoglobulinele şi enzimele pe care le conţine, reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi II, riscul obezităţii, al hiperocolesterolemiei, enterocolitei necrozante, retinopatiei, reduce riscul alergic şi al astmului bronşic, precum şi riscul sindromului de moarte subită a bebeluşului. În plus, laptele matern este mereu la temperatura optimă, steril şi nu necesită nicio resursă financiară pentru familie”.
Specialiştii mai susţin că mama care alăptează revine la greutatea dinaintea sarcinii mai repede şi poate beneficia de o protecţie contraceptivă de 98% (în primele 6 luni, dacă mentruaţia nu s-a reinstalat şi copilul este alăptat exclusiv, cu un interval ma­xim de 6 ore între două mese, în fiecare ciclu de 24 de ore). În cazul femeilor cu diabet de tip I, studiile au arătat că, în timpul alăptării, prin conversia continuă a glucozei în galactoză şi lactoză, cantitatea de insulină necesară poate să fie scăzută cu 27%. Există o legătură demonstrată de multe studii între alăptare şi descreşterea riscului de cancer ovarian şi de sân. Riscul scade, cu cât perioada de alăptare pe parcursul vieţii este mai lungă.
Nu în ultimul rând, “alăptarea favorizează ataşamentul şi construirea unei relaţii apropiate, ocrotitoare între mamă şi bebeluş, stimulează dezvoltarea creierului şi asigură o dezvoltare emoţională armonioasă a copilului. În acelaşi timp, studiile privind depresia postpartum demonstrează că mamele care îşi hrănesc bebeluşii la sân suferă mai rar sau fac forme mai uşoare ale acestei afecţiuni“, explică Roman Corina, psiholog clinician specialist în cadrul secţiei Neonatologie a spitalului judeţean.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, în parteneriat cu Asociaţia SAMAS, la iniţiativa medicului şef al secţiei de Neonatologie, dr. Pîrvănoiu Margareta şi cu sprijinul conducerii unităţii a demarat o acţiune de pregătire a cadrelor medicale, în vederea certificării ca educatori perinatali.
Pentru a dobândi calificarea de educator perinatal, cadrele medicale, care fac parte din acest program, au parcurs deja 3 module (nutriţie perinatală, alăptare şi cel despre fiziologia sarcinii şi a perioadei perinatale) şi mai au de parcurs modulul privind naşterea naturală şi naşterea medicalizată, la finalul lunii mai – a informat dr. Vasile Pop, managerul interimar al Spitalului Judetean de Urgenţă Baia Mare. (C. Miia)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.