Exodul borşenilor începe să schimbe direcţia!

0
608

Orașul Borșa a fost celebru pentru exodul populației. Nu mai demult de ultimii cinci ani, s-au născut mai mulți borșeni în străinătate decât acolo, în oraș. Dar vremurile se schimbă, ne povestește primarul Sorin Timiș.
„Numărul celor care se întorc definitiv este la acest moment mai mare decât a celor care pleacă. De unde știu? Unul dintre semne este creșterea populației școlare!”, spune el, iar unul dintre motive ar putea fi criza economică post-COVID din țările unde borșenii erau plecați. Inclusiv în Italia. Dar nu ne culcăm pe lauri. Cifrele exodului sunt în continuare impresionante… la recensământul din 2011, orașul avea o populație de 27.611, una din singurele localități maramureșene cu creștere a populației, de 1,3%.
„La acest moment estimez că avem 14.000 de borșeni plecați la muncă. Unii pe șantiere, alții la vase de croazieră, tot mai mulți fac montaj de standuri la centre expoziționale imense din Europa și din lume, aici sunt cei mai mulți și sunt și bine plătiți. Problema cea mare este că mai sunt de calculat 3.000-4.000 de zilieri, plecați pe perioade determinate. Plecarea lor a lovit grav în activitatea firmelor din zonă, ce nu-și mai găsesc deloc forță de muncă!”, spune primarul Timiș. Altfel spus, mai mult de jumătate din populația orașului este plecată în străinătate. „Se vede” pe case, pe mașini, dar se vede și invers, în sens negativ, în forța vitală a orașului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.