La Pirita – Baia Mare • Printre colibe și gunoaie, a răsărit… curajul

1
3059

Într-un peisaj urban „zugrăvit” de colibe improvizate, fără apă, electricitate ori încălzire, lemne, cartoane și gunoaie de tot felul, a răsărit… curajul. Prin implicarea temeinică a asociațiilor „Zi de bine” și „Pirita Children”, în comuni­tatea Pirita din Baia Mare, fetele rome au acum la dispoziție un spațiu în care să se redescopere și să descopere ce înseamnă educația, speranța, șansa unei vieți mai bune.

• „după ce am călcat acolo, îmi dau seama nu că e rău – am fost în multe comunități sărace din țara asta – e cel mai rău”

În această comunitate, pe care nu o poți asocia unei așezări civilizate, peste 130 de copii trăiesc în condiții greu de imaginat. Locuințele – din cartoane, folii ori, în cel mai fericit caz, lemn – nu au acces la apă, electricitate sau încălzire. În decorul completat de gunoaie, căruțe, animale, apar copiii. Murdari și prost îmbrăcați.

Cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani ani sunt și 42 de fete, câteva dintre ele – mame deja! Din 2016, sprijin neîntrerupt al acestei așezări a devenit Claudia Costea, cea care, de doi ani, a înființat și o asociație prin care să se deruleze proiecte benefice comunită­ții, „Pirita Children”. Așa a apărut, după acești ani, „Școala curajului”, un spațiu destinat desfășurării a trei programe educaționale, menite să ofere tinerelor din comunitate sprijin educațional și emoțional. Iar ajutor nemărginit pentru această inițiativă a venit din partea Asociației „Zi de Bine”, al cărei membru fondator este Melania Medeleanu. „De Pirita am auzit de foarte multă vreme, dar adevărul e că înțelegi lucrurile doar când pui piciorul acolo unde se întâmplă ele. Am auzit multe povești despre Pirita și mi-am imaginat că e rău. Imaginația mea e foarte săracă. Astăzi, după ce am călcat acolo, îmi dau seama nu că e rău – am fost în multe comunități sărace din țara asta – e cel mai rău. Nu mi-am imaginat că există așa ceva”, a mărturisit Melania Medeleanu.

• un proiect atât de necesar

Tocmai de aceea, pentru fetele din această comunitate, care se confruntă cu lipsuri, violență domestică, exploatare prin muncă sau căsătorii timpurii, a fost gândită «Școala curajului». „Mă uit la fetele acestea care au intrat la „Școala curajului”, așa cum am denumit proiectul, și îmi spun că, aici, sunt fericite. Mi-e ușor să înțeleg după ce am văzut casa în care locuiesc; de fapt nu e o casă, ele locuiesc între câteva cartoane. Era nevoie de un astfel de proiect în care copiii să vină după școală, să primească ajutor la lecții, dar era nevoie și de «Școala curajului», un proiect dedicat fetelor pentru că, pe lângă faptul că ele, ca rome, sunt discriminate, ele sunt discriminate și în propria comunitate, sunt măritate de mici, împotriva voinței lor, duc tot greul familiei. În comunitatea asta, când se naște un băiat este o bucurie, când se naște o fată e un blestem. Asta înțeleg ele: că sunt un blestem”, punctează Melania Medeleanu. «Școala curajului» vine, astfel, să schimbe realitatea și să insereze visul acolo unde imaginația nu-l putea nici măcar concepe. „Dacă un singur copil care intră aici capătă curaj de a visa și e sprijinit să-și împlinească visurile cred că investiție mai bună nu se putea face, iar dacă Asociația «Zi de bine» este parte mică din acest curaj, pentru mine este o onoare”, a concluzionat Melania Medeleanu.

• o bucătărie și o cameră de zi open-space

Spațiul alocat programului constă într-un modul în care sunt amenajate o bucătărie și o cameră de zi open-space, așezat, ca etaj, peste modulul actual, în care se desfășoară, în prezent, un program de tip after­school. „Aceste fete au un statut foarte vulnerabil în familia și comunitatea lor. Ele nu participă la nicio decizie din viața lor, nu sunt considerate ca având un statut egal cu al băiețior și, atunci, am considerat să creăm un privilegiu pentru ele, care să compenseze. Am pus o bucătărie în care pot să facă rețete sănătoase, au o sufragerie în care se pot odihni, pot citi, se pot uita la TV (…) vor avea și un psiholog care să le ajute pe partea cu stima de sine, cineva care să le îndrume pe partea de carieră care, sperăm noi, le va ajuta să se angajeze pe viitor, să nu fie forțate la căsătorii timpurii și copii foarte devreme”, a precizat Claudia Coste, președinte Asociația „Pirita Children”. Spațiul și cadrul de derulare a activităților sunt abordate într-o atmosferă informală, totul cu scopul ca aceste fete să prindă curajul de a lua decizii bune pentru viața lor. Dintre fetele care pot frecventa acest spațiu, toate cele care au vârste între 6 și 14 ani merg la școală. Asociația „Pirita Children” mai derulează un proiect în această comunitate, cu finanțare suedeză. În cadrul acestuia sunt angajate două învățătoare, o asistentă socială, o asistentă medicală, o fată din comunitate și un grădinar. Proiectul „Școala curajului” are sprijinul E.ON, Lidl și Unicredit Bank.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.