„Sunteţi fantastici, sper să ne întâlnim curând!” (Andre Rieu)

0
930

În perioada 2-12 iulie, corpul de balet al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania” s-a aflat la Maastricht, în Olanda, unde, la invitaţia celebrului violonist şi dirijor Andre Rieu a susţinut, alături de acesta şi de naistrul Gheorghe Zamfir, o serie de 7 spectacole. A fost, în opinia Iulianei Dăncuş, directorul Ansamblului „Transilvania”, „una dintre cele mai frumoase experienţe, atât profesionale, cât şi personale, pentru fiecare membru al corpului de balet”. Aceste evenimente au fost precedate, în luna iunie, de 7 spectacole susţinute în aceeaşi formulă în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. La finalul experienţei olandeze, Andre Rieu scria în cartea de onoare a Ansamblului „Transilvania”: „Sunteţi fantastici, sper să ne întâlnim curând!”.

Andre Rieu s-a declarat fan al lui Gheorghe Zamfir

Cooptarea instituţiei băimărene în acest proiect se datorează maestrului Gheorghe Zamfir, care a fost invitatul special al lui Andre Rieu. „În prezentarea de la Maastricht, Andre Rieu spunea că l-a admirat în tinereţe pe Gheorghe Zamfir şi îi asculta cu multă emoţie melodiile interpretate într-un mod unic la nai. Andre Rieu s-a declarat chiar un fan al interpretului român. Violonistul spunea că, pentru că anul acesta a avut o serie de 7 concerte în Bucureşti, concerte foarte reuşite şi frumoase, într-un cadru special, a decis să ne invite şi la Maastricht. Cadrul a fost, la Bucureşti, cu adevărat special: Andre Rieu şi echipa lui au îmbrăcat Piaţa Constituţiei într-un mod unic, parcă era un loc desprins dintr-un tărâm fantastic, luminat în culori ale bucuriei. Aranjamentul pe care l-a făcut acolo te-a făcut să te simţi mai bine decât într-o sală de spectacole”, a rememorat Iuliana Dăncuş.

olanda 2Încântaţi de colaborarea cu olandezul

Aceasta crede că există numeroase beneficii ale colaborării cu un artist atât de important: „Această colaborare, pe lângă beneficiile profesionale, financiare, de onoarea pe care o are această instituţie de a fi colaborator şi de a se afla pe o scenă atât de importantă alături de artişti internaţionali foarte importanţi, a însemnat ocazia să învăţăm foarte multe lucruri bune, pozitive. În primul rând, echipa acestui mare om, o echipă profesionistă, ne-a învăţat cum să abordăm orice situaţie. Am avut situaţii de stres. La Maastricht, în primele două zile a fost caniculă şi primele două concerte au fost filmate pentru a fi difuzate în mai multe cinematografe concomitent (în România este vorba despre ziua de 18 iulie, la Cluj, mai aproape de noi, unde veţi putea viziona concertul de la Maastricht). Totuşi, acest om a ştiut să ţină în frâu 200 de oameni şi să-i facă să zâmbească, să se simtă confortabil şi să dea tot ce e mai bun din ei, atât la repetiţii sau probe de sunet, cât şi la concerte. Ne-am simţit minunat, am fost primiţi cu multă dragoste, respect şi apreciere. Am rămas plăcut surprinsă şi de-a dreptul încântată de acest om. Eu cred că aşa ar trebui să fie toţi artiştii şi toate persoanele publice: un om foarte deschis, foarte bun, grijuliu faţă de toţi. Într-una din zile, când am avut o pauză, ne-a făcut un mic cadou şi ne-am dus într-un parc de distracţii, iar a doua zi, când ne-am întâlnit, a ţinut neapărat să ne întrebe cum ne-am simţit. Asta dovedeşte că este un om aproape de oameni şi cred că aceasta este cheia succesului său. Pentru că aşa cum este pe scenă, în faţa pubicului, aşa este şi în culise. Am văzut că toţi colaboratorii lui şi oamenii cu care lucrează îl iubesc cu adevărat  şi îl respectă”, a mărturisit directorul Ansamblului „Transilvania”.

Colaboratori unul şi unul

Andre Rieu colaborează, de ani buni sau doar din acest an, cu artişti foarte serioşi. În primul rând, alături de el se află orchestra „Johann Strauss”. Trei tenori foarte buni, „tenorii de platină”, îl însoţesc peste tot. „Unul este din Tasmania, al doilea este pe sfert român,  lucru care pe noi ne-a bucurat foarte mult. Are rădăcini foarte interesante, o bunică este din România, o bunică din Serbia, un bunic din Ungaria şi unul din Germania. Chiar ştia să vorbească româneşte şi ne-am împrietenit. Iar al treilea este la prima  colaborare anul acesta cu Andre Rieu, un tenor tânăr din Franţa. Apoi le-a avut pe cele trei soprane extraordinare: Carmen, din Brazilia, Mirusia şi Dinnej, care au interpretat arii  din opere celebre, „Madame Butterfly” sau „Văduva Veselă”. Iar apoi, alţi artişti consacraţi, este vorba despre Berlin Comedian, şase solişti de operă care au reînviat un grup din perioada interbelică foarte cunoscut în Germania. Toţi au venit cu programe foarte frumoase, au ridicat publicul  în picioare, pe lângă repertoriul minunat ales de către Andre Rieu”.

Andre Rieu a dansat alături de Ansamblul “Transilvania”

Membrii corpului de balet, alături de coregraful lor, Emil Miheţ, cel care i-a pregătit în spectacole, au fost încântaţi de întreaga experienţă, inclusiv de felul în care, pe scenă, Andre Rieu i-a prezentat pe români. „Mai întâi a fost invitat în scenă maestrul Gheorghe Zamfir, care a interpretat celebra melodie „Lonely Shepherd”. Apoi, Andre Rieu a spus că, pentru că în România a fost primit foarte frumos, a avut 7 spectacole şi i-a plăcut foarte mult Bucureştiul, s-a gândit să invite şi la Maastricht prietenii lui din România, referindu-se la Ansamblul Transilvania şi la Grupul instrumental de naişti Mugurii Zamfirieni de la Târgu Jiu, grup iniţiat de prof. Dumitru Pasăre şi maestrul Gheorghe Zamfir. Toată experienţa pe care am trăit-o noi acolo în Olanda şi cea din Bucureşti din luna iunie ne face să fim de acum încolo şi mai responsabili, şi mai atenţi cu ceea ce vom face noi. Sperăm ca această prietenie să se lege, să dureze în timp, cu anii. Ne-am făcut foarte mulţi prieteni. Sperăm să avem de acum încolo şi alte acţiuni şi concerte alături de unii dintre artiştii cu care ne-am întâlnit la Maastricht şi în Bucureşti. I-am făcut lui Andre Rieu şi o surpriză: i-am oferit un clop de maramureşean şi o străiţucă. Totodată, am ţinut neapărat să-i prezentăm două dansuri din repertoriul nostru. A fost foarte încântat, chiar a dansat alături de noi pe muzica interpretată de Gheorghe Zamfir în ultima seară, la petrecerea de încheiere a celor 7 concerte de la Maastricht”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.