La Restaurantul Rustic din Municipiul Baia Mare a avut loc, ieri, o conferinţă de presă susţinută de conducerea campioanei României, CSM Ştiinţa Baia Mare. Alături de preşedintele clubului, Călin Matei, la manifestare au mai fost prezenţi Eugen Apjok (antrenorul principal), Sorin Andrei, preşedintele CSM, precum şi cei patru jucători nou aduşi, australianul Timothy Buchanan, Ovidiu Cojocaru, Andrei Iurea, respectiv Cristian Marian Chirică. Din start trebuie remarcat faptul că toate cele patru achiziţii sînt jucători cu profil ofensiv, trei dintre ei putînd fi folosiţi atît în linia a doua, cît şi ca flankeri sau la închidere, în timp ce al patrulea evoluează ca taloner.
Provenind din ţara cangurilor, Australia, Timothy Buchanan a început rugby-ul la profesionişti acum şapte ani, în 2008, la University of Queensland, cu care a ieşit campion în ediţiile 2010, 2012 şi 2013, fiind căpitan de echipă al acestei prestigioase echipe între anii 2011 şi 2013. În ediţia 2013-2014 a evoluat la formaţia Queensland Reds (Super 15), pentru ca mai apoi să activeze în liga secundă din Australia la NRC Brisbane City (formaţie cu care a ieşit campion). Timothy Buchanan, la 1,93 m şi 110 kg, este un jucător de forţă, ce are menirea de a da un plus pachetului de înaintare al zimbrilor băimăreni.
Pentru a doua parte a acestei stagiuni, CSM Ştiinţa Baia Mare a optat pentru aducerea de jucători tineri de anduranţă. Una dintre opţiunile campioanei României pentru postul de trăgător este cea a jucătorului de doar 18 ani, Ovidiu Cojocaru. Născut pe data de 19 noiembrie 1996 la Paşcani, Cojocaru a început rugby-ul la CFR Paşcani în anul 2010, sub îndrumarea tehnicianului Nelu Hau. În palmaresul sportivului de 1,76 m şi 100 kg mai figurează o medalie de aur cu echipa de rugby în 7, fiind, de asemenea, selecţionat în 2014 la reprezentativa de Rugby a României Under 18, cu care a obţinut locul trei la Campionatul European găzduit de oraşul polonez Poznan. Un atu în ceea ce priveşte acomodarea sa la echipă, Cojocaru găseşte în lotul campioanei României alţi trei păşcăneni, pe managerul echipei Teodor Buzatu, pe pilierul Constantin Mardare Pristăviţă, în speţă mijlocaşul la grămadă Alexandru Neculai Pălii.
Din aceeaşi pleiadă de tinere talente venite de la Malul Mării, face parte şi Andrei Iurea, un jucător polivalent ce poate evolua atît în linia a doua, cît şi ca aripă de grămadă sau la închidere. Născut la Târgu Frumos, judeţul Iaşi, pe data de 1 decembrie 1996, Andrei a început să practice acest nobil sport în anul 2011 la CFR Paşcani, avîndu-l ca antrenor pe Nicolae Tarcan. Doi ani mai tîrziu se transferă la CSŞ Bârlad, urmînd ca în 2014 să facă pasul spre CS Cleopatra Mamaia, formaţie ce la începutul acestui an dăduse la naţionalele Under 18 şi 19 ani nu mai puţin de 13 sportivi. Noul zimbru de 1,96 m şi 105 kg şi-a trecut pînă la această fragedă vîrstă un titlu naţional la ediţia din 2014 a Campionatului Naţional Under 18 şi un titlu de vicecampion în 2015, fiind totodată medaliat cu aur la campionatul naţional de rugby în 7. Din 2013 face parte din loturile naţionale de Under 18 (2013 şi 2014), iar acum din cel de Under 19. Anul trecut, alături de ceilalţi doi jucători legitimaţi de CSM Ştiinţa Baia Mare, a obţinut medalia de bronz la Campionatul European Under 18 din Polonia, fiind titular în meciul pentru locul trei contra selecţionatei ţării gazdă, Polonia.
Într-o oarecare consonanţă cu istoria şi valorile clubului băimărean, ultimul zimbru venit la campioana României, flankerul de 18 ani şi 3 luni Cristian Marian Chirică se poate înscrie în galeria de jucători proveniţi din Bârlad. De-a lungul celor 38 de ani de existenţă, bârlădeni precum fraţii Ciorăscu, Sandu, Cristian, Marius Laurenţiu, Sorin Eusebiu, sau Marius Bejan, în speţă Alexandru Bucur sau Ionuţ Niacşu, au fost doar cîteva dintre cele mai emblematice nume ce au apărat cu nobleţe culorile clubului băimărean. Născut pe data de 9 aprilie 1997, Cristi Chirică, la 1,91 m şi 95 kg, este un jucător de profil ofensiv, el putînd evolua atît ca flanker, cît şi ca închizător.