Depresia, preţul străinătăţii

0
984

Sezonul estival este perioada în care psihologii şi psihiatrii din judeţ se confruntă cu un număr ridicat de cazuri de depresie semnalate de cei care lucrează în străinătate. Din păcate, cele mai multe îmbolnăviri care ajung în atenţia specialiştilor sînt, adeseori, critice, întrucît cei suferinzi ignoră simptomele din pricina fie a programului încărcat, fie a costurilor foarte mari de tratare în ţările în care muncesc.

„Devin roboţi, concentrîndu-se pe bani”

Depresia – caracterizată printr-o modificare profundă a comportamentului exterior, a dispoziţiei, asociată în general cu anxietatea – este o maladie mentală tot mai frecventă în rîndul celor care muncesc în străinătate, avertizează psihologii şi psihiatrii. „Specialiştii în psihologie, dar în special cei în psihiatrie, sînt suprasolicitaţi în această perioadă de către cei care lucrează peste hotare şi vin acasă în concediu”, subliniază Maria-Cristina Oanea, psiholog băimărean, care expune, totodată, cauzele acestei tulburări: „În primul rînd, e vorba de diferenţa culturală, un factor ce influenţează în proporţie de 80%. Noi, românii, avem aici un stil de viaţă şi educaţie care, în străinătate, nu e acelaşi. Uneori, e chiar total diferit. În ţările în care românii emigrează nu există o cultură omogenă pe care să o poţi adopta, fiind întotdeauna un mediu multicultural în care nou-veniţii devin debusolaţi. maria oanea_2Dacă ar fi să dăm exemple, la Paris, mediul francofon este completat de cel magrebian, iar în Londra, găsim multe persoane de origine indiană, africană etc. Astfel, pentru românii proveniţi dintr-o societate ortodoxă e destul de ciudat să se adapteze la această multiculturalitate. Dar, odată ajunşi acolo, trebuie să „supravieţuiească”. Iar un al doilea factor e volumul de muncă, din pricina căruia apare şi stresul. Trebuie să se lucreze mult, bine. Apoi, apar griji legate de bani, cazare, mîncare. Toate acestea, pe termen lung, se acumulează. Oamenii nu mai au timp de îngrijire personală, de sport, devin roboţi, concentrîndu-se pe bani şi gîndindu-se în permanenţă dacă le ajung sau nu”.

Hipnoza, cea mai eficientă tehnică

Toţi aceşti factori cauzează, astfel, în timp, stări depresive, anxioase. „Mulţi ajung să nu-şi mai găsească locul. E greu să fii departe de casă şi să devii bulversat, să nu mai ştii cine eşti şi pentru ce munceşti. În aceste condiţii apar: stresul, semne de oboseală, alergii. Apoi, se încearcă evitarea socializării pe motiv că nu mai este timp de aşa ceva. În cazurile grave, unii ignoră igiena, nu se mai spală, nu-şi mai schimbă hainele. Tot în cazul unor astfel de tulburări, se schimbă apetitul. Unele persoane ajung să ia în greutate, altele – să piardă. Toate acestea sînt completate de o stare permanentă de nelinişte, de nefericire, de apăsare, de tristeţe continuă, iar mulţi plîng foarte uşor”, explică Maria-Cristina Oanea care atrage atenţia că, în cazul unor astfel de simptome, oamenii trebuie neapărat să apeleze la ajutorul unui specialist. „Într-adevăr, oamenii muncesc, dar trebuie să afle care e scopul lor clar. Şi, chiar dacă apelează la un specialist profitînd de timpul redus cît stau în ţară, pe durata concediului, e bine să fie conştienţi că orice ajutor, cît de mic, e binevenit. Chiar dacă sînt de scurtă durată, şedinţele cu un psiholog, un psihoterapeut ajută foarte mult. Odată expusă problema, specialistul alcătuieşte un program adaptat, adică se pot face mai multe şedinţe într-o săptămînă şi se aplică diferite tehnice de tratare, cea mai eficientă, într-un timp cît mai scurt, fiind hipnoza”, arată Maria-Cristina Oanea. În cazurile grave (de schizofrenie, spre exemplu), e nevoie de intervenţia psihiatrului, care impune şi un tratament medicamentos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.