Politice. GENERALUL ŞI MILIONUL DE UNPR-işti

0
546

După 1990, pe scena politică din Maramureş a fost o „erupţie” spectaculoasă, fiind pomenite în catastife peste 40 de filiale, uniuni, alianţe, nuclee politice şi etnice de partid, unele de „apartament” sau „automobil”. Pe atunci, numărul membrilor fondatori era de 251, iar în 2015 s-a ajuns ca acesta să fie de numai 3, urmînd ca, în perspectiva alegerilor locale din mai-iunie 2016, să revedem o creştere „substanţială” de partide şi partiduleţe şi în Maramureş.
Între partidele consolidate, cu structuri bine ancorate în localităţile judeţului, alături de PSD, noul PNL (+PDL) se numără şi UNPR (Uniunea Naţională pentru Progresul României). Această Uniune s-a afirmat în Maramureş după 2010. Căutându-i „actele de naştere politică”, acestea pot fi găsite doar prin „dosarele” unor lideri care, traseişti de soi hibrid, s-au menţinut în atenţie, curtaţi de liderii de la Centru şi ai UNPR. Printre aceştia, în judeţ, l-am găsit şi pe specialistul în zootehnie, omul de afaceri Emil Ambruş (n. 1960 în Vultureni, Cluj), care a fost între altele şi preşedintele organizaţiei Partidului Noua Generaţie, cumpărat şi păstorit o vreme de arhicunoscutul limbut Gigi Becali.
Dacă în anul 2000, PNG avea doar 129 de aderenţi la alegerile de la consiliile locale, în 2008 a obţinut 7.072 de voturi, cîştigînd 39 de locuri în consiliile locale. Dar niciunul de primar. În 2012, PNG dispare din „peisaj” şi apare la alegeri UNPR-ul, şi ca structură organizatorică singulară, dar şi sub forma Uniunii pentru Maramureş (UpMM), împreunîndu-se cu PDL. UNPR singură a fost votată de 7.340 de alegători pentru primării, iar PDL de 35.919. UpMM a obţinut doar 3.743 de voturi. La consiliile locale UNPR a înregistrat 8.371 de votanţi (3,88% din cele 214.699 de voturi valabil exprimate), iar UpMM numai 5.911 (2,74%). Cu toate aceste recunoaşteri minore, UNPR cîştiga 48 de consilieri locali şi, ca o minune, şi un post de primar în ULMENI, unde a fost ales Lucian Morar cu 2.924 de voturi (fost PNŢCD, sătul de „rupturile” orgolioşilor din acest partid istoric), faţă de USL-ista Cornelia Luca (1.209 voturi). Dacă în Baia Mare, Sighet, Tîrgu Lăpuş, Săliştea, Şomcuta Mare UNPR n-a înregistrat nici un vot, în schimb a avut simpatizanţi în Borşa (442 de votanţi), Vişeu de Sus (440), Satulung (367), Dumbrăviţa (294), Săpânţa (140).
Pe parcurs, UNPR-ul, în prezenţa blînd-autoritară a preşedintelui gen. Gabriel Oprea, a cumpătatului vicepreşedinte Niculae Onţanu (primarul unui sector din Bucureşti), în Baia Mare, în Ulmeni şi în alte aşezări din Maramureş a stimulat crearea unor organizaţii mai bine ancorate în viaţa politică şi administrativă. Emil Ambruş a fost ales în 2012 consilier judeţean. Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, a devenit vicepreşedinte al UNPR, fiind prezent, alături de gen. Oprea, la întîlnirile cu preşedintele Iohannis, impunîndu-se ca un lider de marcă, cu multe idei şi propuneri constructive pentru partid şi ţară, avînd şi experienţa de activ deputat. Din Maramureş au fost „cuceriţi” de UNPR senatorul Ciprian Rogojan şi deputatul Nuţu Fonta. Prin fuziunea cu PP-DD, UNPR a ajuns la peste 80 de parlamentari, fiind „a treia forţă politică” a ţării.
Nu cunoaştem cam cîţi membri de partid are UNPR în Maramureş. Dar la nivel de ţară, gen. Oprea vorbea de peste 350.000. Un număr impresionant, care, după afirmaţiile preşedintelui, la alegerile locale din mai şi cele generale din noiembrie 2016 ar urma să depăşească UN MILION!
UNPR cunoaşte – dacă se va ajunge la o astfel de performanţă – o vigoare politică demnă de invidiat de către PSD şi noul PNL. Ca să nu vorbim de „plăpîndele” formaţiuni ca PMP (Băsescu), M10 (Macovei), PLR (Tăriceanu) ori partide decongelate ca PNŢCD şi altele care nu pot face nici figuraţie simbolică în competiţia electorală din 2016.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.