„Heritage” – modă şi muzică în Piaţa Cetăţii

0
1306

În week-end-ul care a trecut, în Piaţa Cetăţii din Baia Mare, a avut loc un nou eveniment din categoria „Seri culturale în Baia Mare”: prima ediţie a festivalului „Heritage – Fashion & Music”. Fiecare dintre cele trei seri (vineri, sâmbătă şi duminică) a „servit” băimărenilor o combinaţie inedită de prezentări de modă şi muzică. Evenimentele de modă, prezentate de criticul de modă Alin Gălăţescu, au avut ca fir roşu îmbinarea dintre tradiţional şi modern.
HERITAGE1Seara de vineri a adus pe pasarelă colecţia semnată de Simona Semen – Iulia Gorneanu: „Se prezintă o colecţie uşor atipică, creată special pentru Baia Mare, căci am integrat şi piese de port ţărănesc din zonă în colecţia aceasta, care se cheamă «Veşmântul ţărănesc de la arhaic la fashion». Este vorba despre un mix între contemporan, respectiv colecţia semnată de Simona Semen şi obiecte ţărăneşti autentice din colecţia mea (sfârşit de secol XIX – început de secol XX). Nu doar cămăşi, ci şi zadii, fote, salbe, fel de fel de accesorii, marame. Atunci când nu am avut suficient de multe accesorii ţărăneşti româneşti, am apelat şi la câteva din portul beduin, din zona Afganistan, Iordania, Iran, care seamănă teribil de mult cu ce avem noi şi mai mult semiotica, toate semnele şi simbolurile care apar pe veşmintele ţărăneşti din România se regăsesc şi acolo. Deci vorbim despre un mesaj care vine din străvechime şi care ne protejează şi ne ajută pe noi să mergem mai departe. Strâng de vreo 10 ani astfel de veşminte, dar sunt piese pe care eu le port, sunt practic hăinuţele mele. Cele care sunt foarte vechi şi fragile, sigur, rămân doar pentru expoziţii, nici măcar pentru fashion. E o pasiune mare care mă împacă cu mine. Am foarte multe piese din Lăpuş, Chioar, Ţara Codrului, Maramureşul Voievodal… Eu nu port costum întreg, pentru că nu prea am cum, decât la evenimente extrem de speciale, dar cu mare drag port aproape în fiecare zi câte un element şi îl integrez în ţinuta mea urbană. În port întreg m-am îmbrăcat o dată la o nuntă şi, de obicei, de Ziua Regalităţii. Este pentru prima dată când prezint această colecţie în afara Bucureştiului; am mai avut 10 conferinţe în ţară, dar colecţia a fost dusă ca expoziţie de fotografie, pentru că nu am avut cum să ne desfăşurăm cu modele, cu pasarelă, cu defilare, cu toate astea”, a precizat Iulia Gorneanu.
HERITAGE3În partea a doua a spectacolului de vineri, pe scenă au urcat muzicienii Maria Răducanu (voce) şi Chris Dahlgren (contrabas). „Am pregătit un set de piese majoritar tradiţionale româneşti, dar vor fi şi câteva din jazz, din muzica braziliană, din muzica portugheză şi toate sunt traduse într-un limbaj care ţine de muzica de astăzi şi de sensibilitatea  muzicală de astăzi. O să fiu acompaniată de un contrabasist cu care cânt de ani buni, un contrabasist american care vine din jazz, care cântă muzică contemporană şi o să vedem cam cum e primit acest melanj de tradiţie veche şi sensibilitate şi sonorităţi contemporane. În ceea ce priveşte portretul-robot al iubitorului muzicii mele, nu prea mi-am putut da seama care este, dar cred că în orice loc ajung şi apuc să cânt şi să fiu auzită ceva se întâmplă. E tot ce pot să spun. Cred că e acolo ceva care atinge sufletul omului, chiar dacă nu e neapărat muzica pe care o ascultă omul respectiv acasă. La asta mă aştept: la o apropiere între suflete prin sunetele pe care eu şi Chris Dahlgren le vom ticlui”, a declarat Maria Răducanu înainte de concert.
Întreaga seară a avut un mare succes de public, deşi artiştii au fost deranjaţi de anumite voci mai puţin civilizate, care nu au ştiut să aprecieze valoarea celor aflaţi pe scenă.
În următoarea seară, programul a continuat cu modă şi muzică clasică, iar duminică au urcat pe scenă Rodica Mandache şi Grigore Leşe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.