Petrova. Problemele din zootehnie dezbătute cu fermierii

0
700

„ Nouă nu ne-a spus nimeni nimic”  sau  „noi acum aflăm pentru prima oară” –  sunt replicile cele mai des auzite din partea crescătorilor de animale cu ocazia depunerilor cererilor pentru diversele subvenţii din cursul anului.
Sunt doar câteva motive pentru care Agenţia Naţională pentru Zootehnie, prin structurile teritoriale  CTRZ nr.  6 Nord-Vest şi OJZ Maramureş – în cooperare cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Bruna-Schwyz” au demarat o serie de întâlniri cu crescătorii de animale pentru un schimb de informaţii care să clarifice multe din semnele de întrebare ale fermierilor .
Aşa s-a întâmplat şi miercuri, la Petrova, când în sala Căminului Cultural”Adrian Dohotaru”, ing. Codrea Dorel, însoţit de ing. Pop Ştefan – reprezentând OJZ Maramureş – au avut o întrunire cu peste 20 de crescători din localitate dar şi din aşezări din zona  văii Vişeu- Borşa. S-au abordat o paletă largă de problematici, de la importanţa Controlului oficial al producţiei de lapte şi a însămânţărilor artificiale în procesul de ameliorare genetică, schemele de plată a subvenţiilor pentru perioada până în anul 2020, condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească animalele pentru sprijinul cuplat în zootehnie. Astfel, la vaci, numărul minim este de 10 capete, iar cel maxim  este de 250, cu vârsta la data depunerii cererii de cel mult 8 ani, să se încadreze în caracterele de rasă, să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei. Întrucât, în sală se aflau şi deţinători de oi şi capre, li s-a răspuns şi acestora la unele aspecte încă nelămurite privind numărul minim pentru sprijinul cuplat de 150 de oi şi 50 de capre, număr maxim de 600 la oi şi 500 la capre, înscrierea acestora în Registrul genealogic, vârsta maximă pentru admiterea la această măsură de sprijin fiind de 8 ani.
Un accent major a fost pus de către ing. Codrea Dorel pe valorificarea potenţialului de extindere a Controlului oficial la rasa „ Bruna de Maramureş”, rasa reprezentativă pentru zonă şi judeţul nostru. Aceasta şi în contextul în care Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Bruna-Schwyz”, ca membru în Federaţia Europeană a rasei a organizat recent, la Sighet, Adunarea generală a acestei structuri europene. Din păcate, aşa cum subliniau o parte din cei prezenţi, în ultimul timp, din cauza unor factori subiectivi s-a ajuns la o situaţie de îngrijorare privitoare la rasa. Brună prin scăparea de sub control a circulaţiei animalelor şi a folosirii la montă a unor reproducători neautorizaţi, fără valoare zootehnică, cu impurităţi de rasă. La întrunire a luat parte şi dl Petrovai Ioan, unul dintre cei mai buni operatori însămânţători din judeţ, la serviciile căruia crescătorii au ocazia să apeleze zilnic, materialul seminal pe care acesta îl foloseşte  (primit prin Asociaţie) este de o mare valoare genetică. Ing. Pop Stefan a subliniat importanţa registrelor de montă şi fătări la nivelul fiecărei ferme şi a oferit modele pentru întocmirea lor.
Specialiştii prezenţi au ascultat şi reţinut în scris doleanţele crescătorilor. Dintre fermierii  prezenţi care au semnalat o serie de probleme am notat pe Mihalca Ioana, cunoscută pentru fer­ma de rasă Brună, Gaborean  Alexandru (oi, capre  şi vaci), Palcuş Ioan, Gaborean Ioan, Leordean Ileana, Bilaşco Ioan, David Călin, Timiş Ioan. Am reţinut nemulţumirile lor legate de renunţarea la sprijinul pentru zona defavorizată aşa cum s-a procedat până în 2013. Ei  cer reluarea acestei măsuri, iar  sprijinul cuplat în zootehnie să se dea şi celor care deţin  până la 5 vaci. Ei ar dori să crească rasa Brună, dar cer ajutor privind valorificarea laptelui  şi  a tineretului mascul pentru carne (tăuraşilor).  S-au plâns că animalele sălbatice le produc pagube în ferme şi stâne, iar ei, fermierii  nu au nevoie să deţină  decât  un număr limitat de animale de pază (câini). De asemenea, silvicultorii impun reguli care, uneori, par abuzive.
După  discuţiile aprinse şi la obiect, ing. Codrea Dorel le-a mulţumit participanţilor pentru interesul manifestat, asigurându-i  că doleanţele lor vor ajunge la cunoştinţa factorilor de decizie la nivel superior.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.