Muzica – aşezată la masa zeilor

0
657

Festivalul Internaţional Coral „Liviu Borlan”, ediţia a V-a

Ieri, a debutat, la Baia Mare, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional Coral “Liviu Borlan”. A scrie despre acest festival, ajuns la ediţia a V-a, este ca şi cum ai intra într-o poveste cu oameni, locuri, cântece şi muzică bună. Cu emoţii fireşti şi efort nemăsurabil al organizatorilor pentru ca toate momentele festivalului să se deruleze … ca la carte. O extraordinară carte cu partituri muzicale. La care sunt parte, deopotrivă, corurile înscrise în concurs, observatorii internaţionali, juriul alcătuit din reprezentanţii academiilor de muzică din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, ai şcolilor de muzică din Polonia, Belarus şi Republica Moldova, ai şcolii băimărene de muzică.
Prima zi a Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan” a fost plină de muzică şi bucurie. După şedinţa tehnică a juriului, a urmat conferinţa de presă, în cadrul căreia a avut loc şi tragerea la sorţi a ordinii de intrare în concurs.
Ca şi la precedentele ediţii, în Salonul Roşu al Hotelului Mara, organizatorii, membrii juriului, dirijorii formaţiilor corale participante, observatorii internaţionali, parteneri, alţi invitaţi au făcut, prin dialog, prin întrebări şi răspunsuri, un laudatio nu doar muzicii corale şi creaţiei lui Liviu Borlan, ci şi evenimentului muzical, care are loc din 2011 la Baia Mare.
Aşa cum spuneau şi Alexandru Nicolici, directorul executiv al Asociaţiei „Prietenii Armoniei”, care alături de Corala ARMONIA sunt organizatorii evenimentului muzical, şi Andrea Angelini, directorul artistic al festivalului, şi Ionică Pop, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, şi Iulian Dumitru, dirijorul Coralei „Armonia” din Constanţa, şi Inessa Bodyako, de la Academia de muzică din Minsk, Belarus, şi maestrul Constantin Arvinte, care a venit la festival, deşi a trecut de 90 de ani, istoria festivalului include sute de personaje, alături de muzică. O poveste cuprinsă în cartea „Cântecul, oglinda sufletului”, apărută în avanpremiera festivalului. Dedicată muzicii, lui Liviu Borlan, festivalului care îi poartă numele. Pentru că Liviu Borlan a trăit şi s-a exprimat prin muzică şi tot prin muzică este omagiat la această ediţie de coruri din Bulgaria, Letonia, Macedonia, Serbia, România.
Începând cu ora 16, sala de spectacole a Casei Tineretului a răsunat de muzică, inclusiv de muzica lui Liviu Borlan. Piesa cel mai bine interpretată, în opinia juriului, va cuceri Trofeul  „Liviu Borlan”.
Cei care au fost la spectacolul-concurs, au văzut ce minunat au sunat în glasurile coriştilor creaţii precum „Legendă în lemn”, „Doina lui Lucaciu”, „Lasă mândră că-i vedea”, „Strămoşii”, „Cântec de haiducie”, „Ceteruică din trei lemne”, „Codrule face-te-ai nor”, semnate de Liviu Borlan, alături de creaţíi universale sau din zonele de unde vin corurile.
Astăzi îi vom cunoaşte pe câştigători. Într-un spectacol de gală derulat în Piaţa Cetăţii din Baia Mare, dacă vremea va ţine cu organizatorii . Tot astăzi, la Hotelul Mara vor avea loc workshopuri susţinute de personalităţile muzicale prezente la ediţia 2015 a Festivalului.
Momentele festivalului pot fi urmărite LIVE pe internet, la adresa www.festivalborlan.ro.
Timp de câteva zile, străzile din municipiu vor fi animate de muzică şi culoare, se va discuta despre nevoia de muzică şi de festivaluri, se vor face proiecte de viitor.
Liviu Borlan nu mai este printre noi. Dar a rămas muzica lui. Şi publicul.Pe care îl iubea şi respecta.Pe care ştia să-l atingă cu aripa muzicii. Publicul aprecia ce face artistul pe scenă şi-şi dorea să-i fie alături. Aşa cum este şi în zilele de festival.
Vom reveni cu aspecte de la Gala de premiere.

Viorica PÂRJA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.