Nobelul refugiaţilor sirieni

0
570
Editorial Graiul Maramureşului

Ştergerea graniţelor dintre ţările Schengen oferă un spaţiu cu libertate totală de mişcare a cetăţenilor, de care noi românii încă nu avem parte, precum au vecinii unguri. Europa fără de frontiere ezită să ne primească, de teama olandeză că grănicerii noştri sînt prea uşor de mituit şi ar permite intrarea clandestină a persoanelor din ţările orientale sărace. Dar UE s-a păcălit, deoarece tsunamiul migrator a venit dinspre Grecia şi Ungaria. Ar fi momentul potrivit să insistăm din nou ca România să fie inclusă în spaţiul fără frontiere.
Iliada nu se repetă cu armate, ci cu civili, într-o odisee amestecată cu o anti cruciadă musulmană. Noi deocamdată am scăpat, nu sîntem pe linia scurtă, dar la un moment dat refugiaţi sirieni vor ajunge şi la graniţa noastră maritimă, terestră sau aeriană, participanţi la exodul spre Vest, după cîntecul de sirenă al civilizaţiei occidentale, pe care îl aud chiar şi cu urechile astupate de căştile telefoanelor inteligente – smart­phone. Mirajul este mai puternic decît pericolele Scilei şi Caribdei greco-maghiare, păcălite atît de uşor, ori poate că totul era dinainte prevăzut de serviciile secrete. Libertatea şi prosperitatea materială, democraţia şi capitalismul sînt magneţi mai puternici decît rădăcinile naţionalităţii şi ale credinţei din deşertul unde a postit profetul.
Precum turma de mistreţi năvăleşte la cîmpie în căutare de cucuruzi (deoarece pe dealurile păduroase au fost tăiaţi la ras stejarii cu ghindă şi fagii cu jir), la fel sirienii tăvălugesc Europa de la răsărit la apus, cu forţa bărbaţilor tineri dispuşi să înceapă o viaţă de muncă grea, pe fluxul tehnologic. În curînd, îşi vor da seama că de fapt îşi vînd forţa de muncă brută, dar asta e, dacă războiul şi sărăcia i-au alungat de acasă.
Grecia şi Ungaria s-au dovedit nepregătite să apere graniţa externă a UE. Olandezii se temeau de noi, dar iată că grănicerii eleni şi maghiari sînt absenţi. Sistemul de protecţie şi securitate a fost depăşit, refugiaţii au trecut nu peste gardul de sîrmă ghimpată pus de Viktor Orban, ci … pe sub gard. Sirienii au depăşit capacitatea sistemului de informare Schengen şi privind vizele şi amprentele digitale informatizate pe scară largă, spaţiul fără vize cuprinzînd şi Americile, Australia şi Japonia, ţări în care vom putea şi noi călători fără de vize, sperăm că în curînd.
De mirare este că UE nu a mobilizat echipele de intervenţie rapidă pentru a stopa trecerile ilegale, nimeni nu a făcut controlul refugiaţilor la graniţă, semn de slăbiciune majoră, fiind ameninţată siguranţa comunităţii. Uniunea nu pare însă îngrijorată de reţelele de criminalitate şi de terorişti, refugiaţii sînt primiţi mai degrabă ca nişte imigranţi, cărora li se oferă asistenţă umanitară, un miliard de euro pe an pentru ei.
În UE există 20 de milioane de imi­granţi, 500.000 intră ilegal pe an, din care 200.000 sînt depistaţi şi repatriaţi. UE a primit în 2012 Nobelul pentru pace. Dacă va reuşi să-i ajute pe sirieni, merită şi în 2015 acest premiu!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.