Expoziţia „Biserici de lemn din Transilvania”, pe simezele Bibliotecii

0
532

Luni după-amiază, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziţiei colective de fotografie „Biserici de lemn din Transilvania”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj în colaborare cu instituţia similară din Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. Evenimentul face parte din programul Festivalului Castanelor. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 2 octombrie.
Expoziţia este o urmare a unui proiect din 2010, derulat în colaborare cu Voievodatul Malopolska din Polonia. Adriana Andrei, coordonatorul proiectului: „Am făcut un schimb de expoziţii cu biserici de lemn româneşti şi poloneze. Noi am expus în Biblioteca judeţeană din Cracovia o expoziţie care atunci conţinea 63 de lucrări pe tema bisericilor de lemn româneşti. Ea se numea «Spaţiu sacru – biserici de lemn româneşti» şi, în parteneriat, polonezii au venit cu «Spaţiu sacru – biserici de lemn poloneze». Acest proiect era menit să atragă atenţia asupra pericolelor care duc la dispariţia bisericilor de lemn: din neglijenţă ele dispar, se prăbuşesc sau ard, cum s-a întâmplat cu cea de la Nicula în 1973. Expoziţia aceasta a fost reluată acum. Anul trecut, prin proiectul «Fotografia, document etnografic», ca temă a secţiunii speciale am avut chiar «Biserici de lemn» şi am inclus în această expoziţie reluată şi 8 lucrări din această colecţie. Bisericile sunt din Transilvania, dar mai mult din Maramureş şi din Cluj”. Dintre artiştii fotografi care expun, doi sunt maramureşeni: Felician Săteanu şi Raluca Betea.
Maria Marinela Istici este noul manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, care îşi propune să menţină proiectele care s-au dovedit deja de succes: „Parteneriatul cu Biblioteca băimăreană durează de 10 ani, eu fiind nouă în această funcţie totul s-a datorat fostului manager, domnul Tiberiu Groza. Proiectul «Fotografia, document etnografic» va continua şi, la fel, şi cel pe care îl vedem astăzi, «Biserici de lemn din Transilvania», care nu se va opri aici, căci echipa doreşte să itinereze expoziţia în ţară”.
Ioan Bruchental, administratorul C.J.C.P.C.T. Cluj, este unul dintre fotografii participanţi la proiect. Acesta a desfăşurat, în perioada 2006-2009, o acţiune de fotografiere în detaliu a bisericilor de lemn din judeţul Cluj: „Pe baza unui amplu proiect de inventariere a bisericilor de lemn din judeţul Cluj, împreună cu un coleg de la C.J.C.P.C.T., am demarat o acţiune de identificare, atât din punct de vedere arhitectonic a bisericilor de lemn la nivel judeţean, cât şi a stării picturilor din respectivele biserici. Pe o perioadă de aproximativ trei ani s-a desfăşurat acest proiect, în care am acumulat o serie de informaţii privind structura bisericilor de lemn, a tehnicii de îmbinare a elementelor de construcţie, a stării picturilor şi bineînţeles descoperind în câteva biserici şi icoane realizate pe lemn de o rară frumuseţe, chiar şi icoane pe sticlă în stilul vechi. Am reuşit să cuprindem toate bisericile de lemn din judeţul Cluj, din păcate la două am ajuns prea târziu, ele devenind prin autodistrugere o ruină. Pe lângă faptul că s-au sesizat autorităţile în legătură cu starea precară în care în unele biserici se găseşte pictura originală, s-a editat un repertoar al bisericilor de lemn din judeţul Cluj în care s-au exemplificat date tehnice, evaluarea picturilor şi apoi s-au realizat expoziţii cu fotografiile realizate.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.