Turişti rătăciţi pe munte, găsiţi de jandarmi

0
1009

Luni, 28 septembrie, în jurul orei 9.30, jandarmii maramureşeni au fost solicitaţi în vederea căutării şi salvării persoanelor  rătăcite. Două persoane au anunţat, prin 112, faptul că s-au rătăcit în zona vârfului Mihailecu, din Munţii Maramureşului (la peste 1.900 m). Apelul disperat al lui Claudiu A., 36 de ani, din Ocna Mureş, împreună cu Melinda F., 34 de ani, din Cluj-Napoca, a cuprins primele informaţii, fapt ce a determinat constituirea unui comandament operaţional, iar efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Valea Vaserului, alături de lucrători ai ISU Vişeu de Sus şi Salvamont au demarat operaţiunile specifice în zona indicată.
Alături de localnici voluntari şi reprezentanţii Ocolului Silvic Repedea, cunoscători ai împrejurimilor, s-au format trei echipe mixte de căutare-salvare, întrucât existau diverse variante de traseu pe care cele două persoane porniseră în drumeţie, iar la ora 11 s-a început urcarea versanţilor în căutarea drumeţilor rătăciţi. Acţiunea s-a desfăşurat în teren accidentat, condiţii meteorologice nefavorabile (ceaţă, temperaturi scăzute, rafale de vânt puternice). S-au întâmpinat greutăţi privind menţinerea legăturii telefonice cu persoanele rătăcite, dar şi între echipele de căutare, deoarece sunt şi zone fără acoperire cu semnal de telefonie mobilă sau radio.
Lucrători ai Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi ai Postului de Poliţie Repedea, respectiv Poienile de sub Munte, s-au alăturat operaţiunii de căutare şi salvare a celor doi rătăciţi. Din informaţiile primite, aceştia au urmat în cursul zilei de duminică un traseu în zona menţionată, dar s-au rătăcit. Noaptea şi-au petrecut-o la o stână părăsită, după ce încercările de a găsi drumul corect au eşuat, neavând probleme de sănătate.
După mai bine de opt ore de căutare, la ora 18.50, echipele de căutare primesc informaţia de la turişti polonezi că cele două persoane ar fi înnoptat la o stână dezafectată în zona Poienile de sub Munte. Astfel că, echipele de căutare se reorganizează şi încep deplasarea spre localitatea Poienile de sub Munte şi localizarea locului indicat. La ora 19.20, cele două persoane au fost găsite de un echipaj al Sectorului Poienile de sub Munte din cadrul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi au fost conduse la sediul sectorului.
La ora 19.50, după verificarea stării lor de sănătate, cei doi au fost transportaţi în localitatea Repedea, unde aveau staţionată maşina proprietate personală.

Un tînăr a rupt oglinzile de la 3 autoturisme

oglindaDuminică, în jurul orei 22.30, pe timpul executării activităţilor specifice, jandarmii au observat pe B-dul Unirii, din Baia Mare, că, în parcarea din apropierea sucursalei BCR, o persoană a trecut printre maşinile parcate în acea zonă şi a rupt oglinzile laterale la 3 autoturisme: VW Caravelle (MM-06-VAB), Opel Astra Caravan (MM-07-BVB) şi Mercedes Benz (VS-04-RJZ).
În acel moment, jandarmii au intervenit şi au reţinut făptuitorul, stabilind identitatea în persoana  numitului Carol Ş., 21 de ani. Tânărul a declarat că a rupt oglinzile celor trei autoturisme pe fondul nervilor provocaţi de o ceartă cu prietena sa. În continuare a fost identificată partea vătămată, proprietarul autoturismului Mercedes, urmând ca celelalte părţi vătămate să fie identificate de către organele de poliţie. La faţa locului au fost efectuate fotografii judiciare, iar făptuitorul, împreună cu actele de constatare, a fost predat Poliţiei Municipiului Baia Mare, cu propunerea privind încadrarea juridică a faptei de distrugere. Prejudiciul, creat de nervii băimăreanului, urmează a fi stabilit ulterior.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.