Comunicat DNA: Liviu Bala – preşedintele HCM Baia Mare – sub control judiciar

0
1450

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia Mare, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, începînd din data de 1 octombrie, pînă la data de 29 noiembrie 2015, faţă de inculpatul Bala LIVIU IOAN, director executiv al Handbal Club Municipal Baia Mare, cu privire la săvîrşirea infracţiunilor de: • abuz în serviciu, în formă continuată • complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată • complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.
În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2014 – iulie 2015, inculpatul Bala Liviu Ioan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli şi în bilanţul contabil aprobat de Adunarea Generală a HCM Baia Mare etc.), prin acestea cauzînd acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.
Concret, în luna aprilie 2015, jucătoarelor de hand­bal din cadrul clubului HCM Baia Mare, li s-a înmînat, de către reprezentanţii clubului, cîte un dosar, fiecare conţinînd mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între HCM Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentat de inculpatul Liviu Bala, în calitate de director executiv, şi fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014 – 30.06.2018.
Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligaţiile asumate de către jucătoare, beneficiarul HCM Baia Mare trebuia să achite, în tranşe periodice, în urma facturării, de către prestator, a mai multor sume de bani.
Tot în cadrul aceluiaşi dosar, primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele şi un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv HCM Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia şi pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.
De asemenea, cu aceeaşi ocazie li s-au înmînat jucătoarelor cîte 13 facturi şi chitanţe aferente perioadei 30.11.2014 – 30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deţinut, avînd ca obiect prestări servicii conform contractului, însumînd în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucît jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puţin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturate fiind încasată de către reprezentanţii clubului.
În aceeaşi perioadă, inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale HCM Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 şi 2015, care nu au la bază operaţiuni reale şi la evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparţinînd sportivilor, denaturîndu-se astfel rezultatele financiar-contabile, atît ale HCM Baia Mare, cît şi ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.
În sprijinul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Bala Liviu Ioan a susţinut persoana care conducea contabilitatea primară a clubului sportiv HCM Baia Mare, în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atît clubului, cît şi bugetului consolidat al statului. Pe timpul cît se află sub control judiciar, inculpatul trebuie Bala Liviu Ioan trebuie să respecte obligaţiile stabilite de procurori.
În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Ultima oră

Ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de:
CHERECHEŞ CĂTĂLIN, primar al municipiului Baia Mare, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată,
POP AURICA, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând din data de 01 octombrie 2015, respectiv din 02 octombrie 2015, faţă de inculpaţii:
NĂSĂIESCU FLORIN – SANDU, contabil în cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– evaziune fiscală, în formă continuată,
FĂT IOACHIM – NICOLAE, director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculină) din cadrul H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate evaziune fiscală, în formă continuată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.