Privind spre Orient fără prejudecăţi

0
748

O ecuaţie simplă poate exprima eficienţa celor aleşi în înalte demnităţi publice, administrative, politice, legislative. Termenii ei? De-o parte Binele public realizat de/prin activitatea acestora, de cealaltă spiritul civic, adică exigenţa cetăţenilor care nu doar îi mandatează pe aleşi, ci le pretinde eficienţă. Relaţia pare însă ineficientă, întrucât spiritul civic, puţin exersat la noi, e subiectiv şi discutabil, dacă nu chiar inexistent, iar binele public nu este nici el prea vizibil. Dar să definim termenii. Binele public – nimic altceva decât unitatea de măsură a eficienţei administrative, legislative sau politice, funcţie de sfera puterii în care activează demnitarii. Spiriul civic? Un mod de-a fi vilgilenţi şi exigenţi atunci când îi revalidăm prin vot pe inşii politici, chiar după 1-2-3 mandate. Binele public se măsoară în standarde de viaţă socială vizibile – nu le enumăr aici, căci aş umple  pagina – şi realizate,  încât cetăţeanului să-i fie bine în ţara sa.
Cu ochiul deprins să mă uit analitic în sfera politică şi administrativă, la nivelul judeţului Maramureş observ, bunăoară: atitudine proactivă, receptivitate, dimensiune prezenţială (în limbaj european), interes, implicare, participare, privire în perspectivă, percepere promptă a oportunităţilor, preocupare pentru eficienţă. Acestea sunt, evident, motive de speranţă şi de bucurie. Domnul Zamfir Ciceu – o prezenţă discretă, onorează cu o anumită eleganţă şi fermitate, funcţia pe care-o deţine, căutând şi iniţiind forme noi de eficientizare. Activ, inspirat şi tenace Domnia Sa se bucură de apreciere şi de o bună cooperare inclusiv din partea Ministerului Afacerilor Externe, şi, cum e şi firesc, şi cu alte structuri guvernamentale. O scrisoare oficială din partea ambasadorului român în Republica Libaneză, semnată de Excelenţa Sa Dl Victor Mircea, îl invită pe preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş într-o vizită oficială la Beirut. Documentul exprimă implicit o recunoaştere reverenţioasă a activităţii şi atitudinii domnului preşedinte, interesat de parteneriate eficiente pentru Judeţul Maramureş.

Flerul în politică şi diplomaţie

La ora actuală, România priveşte deschis spre lume şi este interesată de cooperare economică, politică şi diplomatică, inclusiv cu ţări din afara spaţiului comunitar. În spirit actual, deschis, democratic şi diplomatic, Domnul Zamfir Ciceu priveşte cu speranţă şi încredere spre Orient. Acceptată deja, înţeleg, apropiata vizită la Beirut îi va facilita preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş utile şi onorante întrevederi cu oficialităţi ale statului libanez, inclusiv cu Sanctitatea Sa, Ygnatius, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Est, cu primarul oraşului Beirut, cu alte personalităţi şi eminenţe.
Precum în orice alte domenii, şi în politică, şi în administraţie flerul este cheia reuşitei. Domnul Zamfir Ciceu a dat dovadă de fler politic, preluând ideea cooperării, iniţierea de proiecte şi derularea de parteneriate cu anumite ţări orientale, sau cu anumite regiuni din acea zonă. În fond, Orientul Mijlociu, aflat azi în reaşezare politică şi administrativă, reprezintă nu doar o comoară, ci şi o oportunitate în ceea ce priveşte cooperarea economică, resursele, forţa de muncă, schimburile comerciale etc. O zonă proteică în oportunităţi multiple este întotdeauna un partener benefic pentru un politician abil, cu viziune. Lumea globalizată de azi şi de mânie are nevoie de Orient, aşa cum în plan spiritual şi cultural lumea, noi toţi,  avem nevoie de dimensiunea orientală.

Personalităţile, un inestimabil capital

Informaţiile şi experienţa politică sunt ele însele resurse ale eficienţei în plan politic, iar comunicarea, spiritul cooperant, receptivitatea şi deschiderea spre noi oportunităţi sunt caracteristicile lui homo politicus. Experţii în anumite domenii, personalităţile, inşii cu viziune şi experienţă pot fi ei înşişi un capital de apreciat atunci când îi ai ca parteneri. Cu o perspicacitate şi o abilitate relaţională de apreciat, preşedintele Consiliului Judeţean a intuit că Orientul nu este de ocolit în politică şi în administraţie, nici chiar acum când teama de emigranţii lui este speculată atât de intens şi de divers de mass-media. Aşa se face că Maramureşul va primi în curând vizita unui înalt demnitar oriental, dr. Raad Mohamad Al-Zaidi. Înaltul oaspete, un expert, un excelent cunoscător atât al resurselor din întreaga zonă orientală, cât şi al formelor şi posibilităţilor multiple de cooperare politică şi economică, va avea o întrevedere cu preşedintele Zamfir Ciceu şi, probabil, şi cu alte autorităţi ale judeţului. Scopul vizitei – discuţii preliminare în vederea iniţierii unor proiecte de cooperare reciproc avantajoase pentru zona Orientului Mijlociu şi pentru Judeţul Maramureş.
Din agenda preşedintelui mai aflăm că sunt destul de avansate demersurile în privinţa unei relaţii parteneriale cu statul Kuweit. Vizita din primăvara acestui an a Domniei Sale în prospera ţară orientală şi întrevederile oficiale de acolo în prezenţa Excelenţei Sale, ambasadorul român Vasile Sofineti, constituie fundamentul acestui parteneriat. Inteligenţa diplomatică, spiritul proactiv al demnitarilor creează astfel premisele eficienţei. Vizita din mijlocul acestei veri în Maramureş a Excelenţei Sale Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti a fost punctul de start al unui alt parteneriat între judeţul Maramureş şi un guvernorat din Iordania.

Cultura, o subtilă cale diplomatică

Dar cum preşedintele Consiliul Judeţean Maramureş este nu doar politician, ci şi un intelectual subtil, iubitor de carte, modelat spiritual de lecturi consistente (lucru mai rar în sfera politicii), Domnia Sa va fi prezent la ediţia Gaudeamus 2015, unde editura băimăreană Proema va lansa volumul aflat în prezent sub tipar, “Poeme fără frontiere. Selecţie de versuri din lirica română şi iordaniană contemporană”, o ediţie lirică bilingvă (română-arabă) întocmită de arabistul Dumitru Chican, cu un cuvânt preliminar scris de d-na secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Liliana Burlacu şi de Excelenţa Sa domnul Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti. În acel context, preşedintele îi va întâlni pe membrii corpului diplomatic din ţările orientale acreditaţi la Bucureşti, oportunitate excelentă pentru a detalia aspecte ale cooperării Maramureşului cu Orientul.
Ca un omagiu subtil şi o performanţă a dialogului diplomatic, în cadrul vizitei nu prea îndepărtate la Beirut, va fi promovată, evident, imaginea României, şi a Maramureşului în special, prin prezentarea albumelor bilingve Săpânţa (română-arabă), Biserici de lemn din Maramureş (română-franceză), editate în Baia Mare de aceeaşi editură Proema, iar lansarea volumelor “Acolada poeţilor. Selecţie din lirica română şi libaneză contemporană”, ediţie bilingvă (română-arabă) şi “Integrala Khalil Gibran” în ediţie românească va marca un sfert de veac de relaţii diplomatice dintre România şi Republica Libaneză. Prezenţa mai mult ca sigură a Preafericitului Părinte MORAN MOR IGNATIUS APHRAM II, Patriarhul Ortodox al Antiohiei şi al Întregului Est, va fi un corolar al acestor demersuri. Cartea “Mărgăritare răspândite”, un tom de circa 600 de pagini, se află deja în lucru la Editura Proema. Astfel, nu este exclus ca Înaltul Ierarh oriental să onoreze cu prezenţa Sa chiar Baia Mare şi Maramureşul.
Toate aceste momente sunt premisele unui dialog cu ţinte concrete în viitoare proiecte de cooperare. Valorizate inteligent ca oportunităţi, ele pot fundamenta viitoare cooperări eficiente pentru România şi pentru Maramureş. Orientul a fost leagănul umanităţii. Orientul e azi zona cea mai provocatoare pentru dialog, pentru cooperare şi integrare în lumea globalizată spre care ne îndreptăm. Privim deci cu speranţă şi fără prejudecăţi spre Orient.

Prof. dr. Terezia FILIP

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.