DIICOT. Percheziţii în Sălaj şi Maramureş. Grup infracţional specializat în infracţiuni informatice şi economice în domeniul jocurilor de noroc

0
834

– prejudiciul cauzat este de aproximativ 5 milioane de euro –

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au efectuat 96 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş, în cadrul unei acţiuni vizînd destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în savîrşirea de infracţiuni informatice şi economice în domeniul jocurilor de noroc.
În cauză, există suspiciunea că, începînd cu anul 2012, 13 persoane, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai SC Game Electronic-SRL, SC Electro DSL-SRL, SC Est Card Electronic-SRL, SC Est Inter Com-SRL şi SC Est Credit-SRL, ce au ca obiect principal de activitate „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, precum şi alte 52 persoane, în calitate de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept a mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice.
Astfel, o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor mai sus amintite, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot-machine) instalate în aceste locaţii, situate pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş, prin folosirea de chei speciale care permiteau modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de cîştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic.
S-a reţinut faptul că  per­soanele sus menţionate prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc şi-au însuşit sume importante de bani, constînd în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienţilor care joacă la aceste aparate, ci membrilor grupului infracţional organizat.
De asemenea, s-a reţinut faptul că membrii grupului au obţinut sume mari de bani, care erau scoşi din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.
A rezultat faptul că suspectul DSL şi inculpatul Paneş Remus Claudiu sunt asociaţi ai SC Electro DSL-SRL, care deţin în administrare 192 de aparate de tip slot-machine, pe raza judeţelor Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, iar inculpatul Ciascai Radu Ovidiu este asociat împreună cu suspectul  DSL, în cadrul SC Game Electronics-SRL, care deţine în administrare 56 de aparate de tip slot-machine pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că suspectul DSL şi inculpaţii Ciascai Radu Ovidiu şi Paneş Remus Claudiu sînt administratori şi asociaţi la societăţile comerciale mai sus menţionate, fiind lideri ai acestui grup infracţional organizat, obţinînd sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentele financiar contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile.
S-a reţinut că inculpaţii Covaci Paul Grigore, Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crişan Ionuţ Valeriu, Gâlgău Alexandru Mircea erau membrii  grupului infracţional care modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie cîştigate de către jucători.
Astfel, prin aducerea valorilor din această pagină la 0, aparatul nu mai acorda cîştiguri clienţilor până la introducerea în aparat a altor sume de bani.
Aceste operaţiuni se realizau în principiu la sfîrşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă, în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a cîştigurilor băneşti încasate.
Respectivele date erau introduse în contabilitatea primară de către 4 angajate la SC Electro DSL-SRL şi la SC Game Electronics-SRL, datele fictive fiind comunicate de către inculpaţii Paneş Remuş Claudiu şi Coman Claudiu, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot-machine.
De asemenea, s-a reţinut faptul că angajatele mai sus menţionate ţineau evidenţa zilnică a sumelor reale rezultate la punctele de lucru şi stabileau datele nereale ce urmează a fi înscrise în documentele de evidenţă contabilă primară (serii mijloace de joc, indexuri contoare, aparate intrări/ieşiri, factorul de multiplicare, diferenţele dintre indexuri, soldul impulsurilor şi preţul/impuls).
În urma activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au investit sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţii infracţionale în achiziţionarea  unor proprietăţi imobiliare, autoturisme de lux, bijuterii, aceştia depunînd, totodată, periodic, sume de bani în diverse valute la diferite unităţi bancare pe raza judeţului Sălaj.
De asemenea, pentru a nu apărea în evidenţa contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizîndu-se o diferenţă de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate şi cele cîştigate de clienţi, deşi aceste sume nu erau eliberate  în realitate.
De asemenea, s-a reţinut faptul că activitatea infracţională desfăşurată de către membrii  grupului s-a desfăşurat cu precădere în mai multe locaţii aparţinînd de SC Electro DSL-SRL şi la SC Game Electronics-SRL sau în mai multe locaţii administrate de către ceilalţi membri ai grupului de crimă organizată, unde se află închiriate aparate de tip slot-machine aparţinînd suspectului  DSL şi inculpatului Ciascai Radu Ovidiu, aparate care ulterior erau modificate în vederea diminuării cuantumului real al profiturilor obţinute.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare a fost găsită şi ridicată cantitatea de 25,830 kg de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri precum şi un seif în care se găsesc cîteva sute de mii de euro.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 5.000.000 de euro.
Procurorii DIICOT au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a 7 inculpaţi care vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.