Bucurie liturgică şi lacrimi de întristare în Parohia Brebeni

0
870

Duminică, 22 noiembrie 2015, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Brebeni din Protopopiatul Lăpuş, înconjurat de un sobor de preoţi, diaconi şi ieromonahi, din care au făcut parte pr. dr. Florin Stan, Protopopul Lăpuşului, pr. Ioan Ciceu, fost protopop al Lăpuşului, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa. Au fost prezenţi la Sfânta Liturghie credincioşi din parohie, dar şi din alte parohii învecinate sau mai îndepărtate, încât ziua mohorâtă de toamnă a fost luminată de bucuria Sfintei Liturghii.
În cuvântul de învăţătură, PS Justin Sigheteanul s-a oprit asupra explicării pericopei evanghelice a duminicii, constituită din pilda bogatului, căruia i-a rodit  ţarina. Cuvântul de învăţătură a Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul a continuat cu necesitatea pregătirii pentru întâmpinarea sărbătorii Naşterii Mântuitorului, care se face pe întreaga perioadă a acestui post, din care s-a scurs o săptămână, perioadă în care se află la loc de cinste o sărbătoare foarte importantă, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită cu o zi mai devreme, sâmbătă, 21 noiembrie.
IMG_8342Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi şi teologi din protopopiat.
Bucuriei Sfintei Liturghii i-a urmat un moment greu şi dureros pentru cei circa 1.000 de credincioşi prezenţi în biserică şi în jurul ei: despărţirea de preotul paroh Dan Dorin Găurean, la vârsta de doar 29 de ani, după 4 ani de slujire la sfântul altar al acestei biserici. PS Justin Sigheteanul a oficiat slujba prohodului, împreună cu cei peste 50 de preoţi şi diaconi, care s-au rugat pentru sufletul celui trecut în lu­mea veşniciei. Tuturor ce­lor prezenţi, PS Justin Sigheteanul le-a explicat în ce constă slujba înmormântării unui preot, faţă de un mirean, ce fel de rugăciuni se citesc şi de ce la înmormântarea unui preot este obiceiul, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, ca să participe un număr cât mai mare de preoţi, care să se roage, împreună cu credincioşii, pentru sufletul celui dispărut. Cu lumânări în mână, preoţi şi credincioşi s-au rugat împreună ca familia şi rudeniile, cei din parohie, să treacă peste aceste momente dureroase, când preotul Dan Dorin Găurean putea avea încă peste patru decenii de slujire în această parohie, dacă un moment aparent banal, dar imposibil de depăşit de medici, nu i-ar fi curmat cursul vieţii pământeşti. A fost un preot bun, iubit de credincioşi, un bun rugător, ale cărui cereri erau bine primite în faţa lui Dumnezeu, şi un predicator deosebit. A rămas în urma sa preoteasa îndurerată, o fetiţă de 3 ani care doreşte să meargă la biserică, unde mama sa îi spune că se află tatăl său, că-i este dor de el, dar şi un alt copil, zămislit de doar două luni, care, dacă va fi băiat şi Dumnezeu va dori, va îmbrăca haina slujirii preoţeşti. Pentru acest copil, nenăscut încă, în speranţa că va fi băiat, PS Justin i-a lăsat pe sicriul tatălui său o cruce, pe care să o aibă drept amintire peste ani, iar dacă va deveni preot, să slujească cu ea la Sfântul Altar.
PS Justin Sigheteanul a spus un cuvânt de învăţătură pentru credincioşi, la momentul rânduit al prohodului, despre rugăciunile care trebuie să se facă, pe parcursul primului an şi a următorilor 7 ani, pentru cel trecut în viaţa de dincolo, ca cel dispărut trupeşte dintre noi să-şi afle odihna veşnică în cetele drepţilor.
În numele celui care pleacă pe cărarea fără întoarcere, şi-a cerut iertare protopopul Lăpuşului, pr. dr. Florin Stan, după rânduiala care este tradiţională în această parte de ţară, care, de fapt, reprezintă, simbolic, ultimele gânduri de iertare ale celui dispărut, adresate celor rămaşi în viaţă.
Dumnezeu să-l aşeze pe părintele Dan Dorin Găurean în corturile drepţilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.