Atmosferă de colinde în Maramureş

0
943

Artiştii Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania pregătesc intens în această perioadă concertele de colinde, dar şi teatru popular pentru a crea atmosfera specifică sărbătorii Naşterii Domnului. Un moment important va fi în 19 decembrie, atunci când la Muzeul Satului va fi reînviată o zi tradiţională din viaţa satului maramureşean, cu tot ce include ea: de la constituirea cetelor de colindători, aranjatul casei şi împodobitul bradului. De asemenea, nu va lipsi nici tradiţionalul concert de colinde, „Sus la poarta raiului”, susţinut la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
În această perioadă se lucrează de zor la pregătirea uneia dintre cele mai importante manifestări culturale, Crăciun în Maramureş. Conducerea Ansamblului Naţional Folcloric Transilvania a dezvăluit o primă surpriză. În 19 decembrie va fi ziua colindatului. Atunci colindele vor răsuna pe uliţele instituţiei muzeale. „Anul acesta vor avea loc evenimente foarte frumoase, începând de la seminarii, expoziţii până la ziua colindatului, care este programată pentru 19 decembrie. Încercăm să refacem o zi tradiţională din viaţa satului maramureşean cu tot ce se întâmplă în preajma Crăciunului, de la tăiatul porcului, constituirea cetei de colindători, gătitul casei, ornatul bradului. În acest an încercăm să promovăm evenimentul cu o televiziune naţională. Ne dorim să colaborăm cu emisiunea Tezaur folcloric. În cei 30 de ani s-au făcut multe filme document care au rămas în arhivă şi care demonstrează valoarea culturii noastre tradiţionale”, a explicat directorul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, Iuliana Dăncuş.
Ultima activitate inclusă în cadrul evenimentului „Crăciun în Maramureş” este concertul de colinde „Sus la poarta raiului”, care va fi organizat în 20 decembrie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Vor participa „colegi dragi de scenă, artişti de valoare care duc mai departe tradiţiile şi le păstrează cu sfinţenie”. Concertul va fi preluat de televiziunea naţională.
De asemenea, în 13 decembrie, soliştii ansamblului vor participa la a doua ediţie a concertului de colinde organizat în Cavnic. Iuliana Dăncuş a mai arătat ca instituţia culturală va fi prezentă şi în casele telespectatorilor cu momentele sale artistice, în ziua de Crăciun. Asta deoarece ansamblul a fost invitat să înregistreze alături de interpreta de muzică populară Angela Buciu, o ediţie specială a emisiunii „O dată-n viaţă”.  (Camelia TOCACI)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.