Crăciun în paradis fiscal

0
533

Peste câteva zile şi în Maramureş se colindă. Spun asta cu un pic de duioşie, deoarece este pentru prima dată în viaţă când lipsesc din ţară de Sfintele Sărbători. Acum am venit să-mi văd urmaşii. Mi se potriveşte horea de pe la noi: Unde m-a adus doru, unde n-am fost pân’ amu! Îmi voi petrece Crăciunul într-un paradis fiscal. Afirmaţia mea ar putea da de bănuit unora care se ocupă cu conturi şi cecuri ciudate. Ce caută omul ăsta într-un asemenea loc? Opriţi-vă la timp şi să aveţi linişte de sărbători. În acest text nu este vorba despre mine, ci despre statul american unde locuiesc la cumpăna dintre ani.
Se numeşte Delaware şi este un pic mai mare decât Maramureşul… Pe cât este de mic în contextul grandorii americane, pe atât este de orgolios. Are şi un nume de alint: The First State (primul stat). Primul care a ratificat Constituţia, la 7 decembrie 1787. Numele ar veni de la un trib, care a fost foarte influent în perioada de început al Statelor Unite.
Din prima zi în care am intrat în Delaware, venind dinspre New York, mi-a atras atenţia faptul că numele de alint este trecut pe toate plăcuţele de înmatriculare, din spate, ale maşinilor. În faţă, maşinile nu au plăcuţe, tot dintr-un orgoliu legislativ. Nimeni nu-i ca ei! Încet, încet, am desluşit unde mă aflu. Cetăţenii americani ştiu foarte bine că Delaware este un fel de paradis fiscal. Aproape jumătate din societăţile cotate pe Wall Street şi Nasdaq au sediul în statul vicepreşedintelui Joe Biden. Unde se plătesc mai puţine impozite locale, iar profitul nu este impozitat. Aproape un milion de entităţi de afaceri şi-au ales sediul în Delaware.
Pe site-ul oficial, disponibil pentru vizitatori, se precizează: statul Delaware este o locaţie preferată de societăţile americane şi internaţionale pentru a-şi stabili sediul. Aşa că micul stat de pe coasta de est a Americii este invadat de companii din toată lumea şi câştigă sume uriaşe din asigurarea reşedinţei fiscale. Cei ce se ocupă cu monitorizarea paradisurilor fiscale susţin că în Delaware este cea mai secretă jurisdicţie fiscală din lume.
Preşedintele Obama a criticat marile companii americane că abuzează de ascunderea veniturilor în paradisuri fiscale, fără să precizeze că cea mai bună ascunzătoare este în ţara lui. În statul natal al vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, a că­rui casă este în Wilmington, la o aruncătură de săgeată de unde locuim şi noi.
Iată că mitul american, pe care îl ştiam, se cam demitizează. Adică în ţara în care numai moartea şi plata taxelor sunt lucrurile de care nu poţi scăpa, se mai află portiţe de scăpare. Mi se spune (am în preajmă buni sfătuitori pentru finanţe şi bănci) să înţeleg şi altfel lucrurile. Pur şi simplu, statul Delaware este paradis fiscal deoarece jurisprudenţa statului a hotărât că o companie ce nu realizează venituri în SUA nu trebuie să ţină contabilitate şi nu plăteşte impozit. Dar când este vorba de resortul crimei organizate fiscale, nimic nu se iartă.
Există şi dezavantaje. Impozite mici, bani puţini la bugetul local. Investiţii puţine, mai ales în şcoli. Cele private sunt cvasimajoritare. Sunt şi români sub cupola Offshore. Este ştiut cazul avocatului Kiss Laszlo, care a scris şi o carte pe această temă. Un domn, Marian Iancu, afacere cu o rafinărie de petrol, ba şi un fost premier ucrainean, care acum este la celulă. Dar de ce mă ocup eu de ei? Lasă-i în plata sărbătorilor. Ieri, am ieşit prin Wilmington, să vă spun cum aşteaptă Crăciunul. Autorităţile nu au înstruţat oraşul. Fiecare gospodar cu casa şi podoabele ei. Ghirlande de lumini, Moşi Crăciuni (Santa), brazi cu ghirlande şi nelipsitele coroane cu funde roşii. De pe stradă privesc în casele oamenilor. Că nu-i îngăduit să faci un pas spre uşă dacă nu eşti chemat. Private property, îmi spune Marco George! Îl ascult, că asta înţeleg. La noi, porţile sunt deschise. Masa plină, suflete în sărbătoare.
Vă spun şi eu: Sara bună de Crăciun, dragi prieteni cititori! Dintr-un paradis care nu e pentru mine, ci pentru alţii!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.