La 35 de ani trudă, din 6 decenii!

0
506

Chiar dacă unii (poate) nu l-ar cunoaşte după înfăţişare, multă lume îl ştie după nume: Dorel Codrea. Este cel care de 35 de ani este în slujba zootehniei maramureşene şi a celei naţionale. După anii studenţiei, tânărul inginer a revenit pe meleagurile natale, în Maramureş. La Vişeu de Sus a lucrat 5 ani, având răspunderea creşterii taurinelor pe văile Vişeului şi Izei, apoi 30 de ani la Sighet, cu o interferenţă de 7 ani la Baia Mare, preluând responsabilităţile serviciului de ameliorare a animalelor în Maramureş. Ataşat de rasa Bruna de Maramureş şi de cei din preajma ei, ing. Dorel Codrea a muncit şi munceşte cu drag şi dăruire sufletească în domeniul său de activitate, chiar cu unele sacrificii în plan personal şi familial. El este fondatorul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine ”Bruna-Schwyz” Maramureş (1991), cu peste 8.000 de membri, din toate zonele judeţului. S-a zbătut şi luptă în continuare pentru ieşirea din conul de umbră al rasei noastre de suflet şi pentru interesele crescătorilor din judeţ şi din ţară, atât ca membru în Consiliul Laptelui şi în cel al Cărnii de pe lângă Ministerul Agriculturii, cât şi vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România. Din anul 2002 îşi continuă demersurile ca membru în Comitetul Director al Federaţiei Europene pentru rasa Brună. A participat la numeroase cursuri de instruire internaţionale, în Austria, Elveţia, Germania, SUA. A prezentat referate la o conferinţă europeană şi la două conferinţe mondiale de specialitate. Are o bogată activitate publicistică: articole şi interviuri în presa scrisă, radio şi TV, a publicat 4 cărţi ca autor şi la una a fost colaborator. Este fondatorul revistei „Bruna” (1995), prima publicaţie de specialitate editată de o asociaţie a crescătorilor de taurine.
Ca membru în Comitetul Director al Federaţiei Europene pentru rasa Brună, a organizat, la Sighetu Marmaţiei, în premieră naţională, două evenimente de nivel european, cu participarea reprezentanţilor Federaţiei din Elveţia, Germania, Austria, Slovenia, Franţa, Ucraina, Italia. (Cei din Spania şi Portugalia au lipsit, supăraţi că Maramureşul nu are aeroport internaţional!)
Multă lume îl stimează pe Dorel Codrea, pentru ceea ce a făcut în viaţă.
Unul dintre cei mai mari specialişti la nivel naţional, regretatul dr. ing. Alexoiu spunea, mai ieri: „Vin cu bucurie în Maramureş, la inginerul Codrea pentru profunda sa trăire profesională!”
La cei 35 de ani de trudă, din cele 6 decenii de viaţă, nu ne rămâne decât să-l felicităm şi să-i urăm un călduros ”La mulţi ani”, tinere inginer! (fln)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.