Sprijinul cuplat, susţinut de ACT!

0
518

Demult n-a mai fost aşa de plină sala de şedinţe a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Bovinelor din Sighetu Marmaţiei. De data asta, zeci de crescători de taurine de pe văile Mara, Iza, Ronişoara, Vişeu şi Cosău au participat la instruirea organizată de Asociaţia Crescătorilor de Taurine (ACT) Bruna-Schwyz, în colaborare cu Oficiul Judeţean de Zootehnie Maramureş.
Una dintre temele discutate a fost legislaţia care stă la baza susţinerii financiare, respectiv sprijinul cuplat în zootehnie pentru vacile cu lapte. Spre deosebire de subvenţia acordată pe efectivul total existent în fermă la 31 ianuarie 2013, sprijinul cuplat se acordă în asociere cu o serie de măsuri care vizează creşterea şi ameliorarea animalelor. Acesta se acordă crescătorilor cu un efectiv de minimum 10 vaci, cu vîrsta de sub 8 ani la data depunerii documentaţiei, animale de rasă, care să aibă bine exprimate caracterele de producţie, să fie cuprinse în lucrările de selecţie, pentru înscrierea în Registrul genealogic, iar reproducţia vacilor să se facă prin însămînţări artificiale sau cu tauri de rasă, autorizaţi.
În acest sens, ACT Bruna-Schwyz este acreditată să efectueze controlul oficial al producţiei de lapte în judeţul Maramureş, la toate rasele de taurine, şi să conducă Registrul genealogic la rasa Brună din România.
Prezenţi la întrunire, ing. Dorel Codrea şi ing. Livia Ciucure au insistat asupra oportunităţii create prin aceste măsuri pentru crescătorii de taurine, în special pentru stoparea declinului şi repunerea rasei Bruna de Maramureş la locul pe care îl merită. Suma acordată ca sprijin de 250 de euro pe cap de vacă şi an poate constitui un stimulent care să-i determine pe crescători să-şi consolideze din punct de vedere numeric şi calitativ efectivele de taurine. Cei prezenţi au pus întrebări, iar specialiştii au dat răspunsuri la frămîntările gospodarilor. Reprezentanţii ACT Bruna-Schwyz şi ai OJZ sunt disponibili la solicitările crescătorilor, astfel încît împreună să aşeze lucrurile pe făgaşul normal. Numai atunci, se vor vedea şi rezultatele. Benefice pentru toţi. (i.d.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.