Aproape 200 de sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa Maramureş au pichetat ieri, 14 ianuarie, Prefectura Maramureş. A fost vorba despre asistenţi ai persoanelor cu handicap, asistenţi maternali şi salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC). Lor li s-au alăturat şi alte categorii de angajaţi: din administraţie, sănătate. Oamenii vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la iniţiativele guvernanţilor care îi lasă fără majorări şi sporuri salariale. Sindicaliştii sunt decişi să nu se oprească aici cu protestele şi să desfăşoare chiar un miting de amploare la Bucureşti.
„Vă dorim ce gândim”, „Ne este silă de voi” sau „Noi suntem români, voi ce sunteţi?” au fost câteva dintre pancartele afişate de protestatarii participanţi la pichetarea Prefecturii Maramureş de ieri, 14 ianuarie. Timp de o oră, sindicaliştii afiliaţi la Cartel Alfa şi-au exprimat ofurile, cerând autorităţilor maramureşene să le transmită doleanţele la nivel central, pentru a se lua soluţii în favoarea angajaţilor din asistenţă socială. Printre nemulţumirile participanţilor la protest se numără proiectul Hotărârii de Guvern care îi lasă fără sporurile pentru zilele de weekend şi sărbători legale în care au muncit. „În primul rând ne-a îngrijorat declaraţia noului premier, Dacian Cioloş, cu privire la plata salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea sâmbăta, duminica şi în sărbători religioase. Acest lucru ne pune în situaţia în care ne gândim că dacă se va aplica acest proiect, nu există posibilitatea să oferim libere la personalul din DGASPC, care lucrează în case şi în centre. Concediul de odihnă care se ia de aceşti salariaţi este greu de efectuat, darmite să le dăm zile libere, mai ales în termenul de o lună. Mai mult, ar trebui modificarea acordului muncii şi abia apoi să discutăm despre acest lucru. Suntem obişnuiţi în România să apară legea şi apoi este atât de greu să modificăm acea lege”, a punctat liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu.
La limita existenţei
Pe de altă parte, asistenţii persoanelor cu handicap cer aplicarea majorării salariale de 25%, aşa cum li s-a promis, arătând că se descurcă dificil cu salariul minim pe economie. „Eu sunt salariată de 10 ani. Tatălui meu îi sunt amputate ambele picioare. Cerem să ne dea salarii, noi avem minimul pe economie, luăm 700 de lei. Mai cerem banii de concediu, de zece ani n-am luat niciodată bani de concediu”, a spus una dintre protestatare, Maria Libotean. O altă participantă la pichetare, Nicoleta Florian, a declarat că „facem pichetare pentru drepturile noastre. Noi avem probleme foarte grave. În cazul meu: sunt asistent personal, am un venit de 1.300 de lei, cu alocaţiile copiilor. Stau în chirie cu doi copii şi nu-mi permit să cumpăr medicamente. Nu ni se dau la timp banii, plătesc 120 de euro pentru chirie. Cerem să ni se dea şi nouă mai mulţi bani, să ni se compenseze mai mult medicamentele”. O altă solicitare a protestatarilor a făcut referire la acordarea în avans a drepturilor câştigate în instanţă încă din 2009. Aceştia cer să se renunţe la acele rate şi să li se dea banii la începutul acestui an şi nu la finele lui 2016. „Mai avem o problemă: drepturi salariale câştigate în instanţă în 2009. Obositul de Boc a aplicat ordonanţa 71 care dădea în rate câştigurile salariale, iar nesimţiţii de parlamentari şi-au mărit cu 300% indemnizaţiile. Acest lucru ne face să cerem la începutul anului ultima plată la aceste drepturi câştigate în instanţă”, a adăugat Florin Hossu.
În audienţă la autorităţi
O delegaţie a sindicaliştilor a fost primită ieri, 14 ianuarie, de conducerile Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Maramureş. În cadrul discuţiilor, oamenilor li s-a promis că revendicările lor vor fi prezentate la nivel central, dar şi în teritoriu, la primării, astfel încât să se găsească o rezolvare. În ce-i priveşte pe oficialii DGASPC Maramureş, aceştia au declarat că „instituţia a plătit cele patru tranşe conform OUG nr. 71/2009. Instituţia noastră va face tot posibilul ca ultima tranşă, aferentă anului 2016, în cuantum de 35%, să fie acordată în cel mai scurt timp. Suntem cu plăţile la zi şi nu înregistrăm restanţe în ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale. Mai mult, ne-am exprimat întotdeauna disponibilitatea şi suntem deschişi dialogului cu liderii de sindicat pentru a nu exista nemulţumiri în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului la nivelul judeţului. Respect activitatea extrem de importantă pe care o desfăşoară asistenţii maternali şi tocmai de aceea intenţia noastră este să găsim soluţii mulţumitoare de ambele părţi. Ca om, mi-aş dori soluţionarea urgentă a tuturor nemulţumirilor, dar trebuie să ţinem cont şi de situaţia economico-socială actuală”, a precizat directorul DGASPC Maramureş, Alina Coste Mădăras.