10 (interviuri) cu şi despre Cătălin Cherecheş

0
897

• De la primarul care pune suflet la omul care a pus Baia Mare pe harta oraşelor importante din România •

Primarul care a deschis larg porţile municipiului Baia Mare spre o dezvoltare fără precedent în istoria oraşului a acceptat să fie subiectul unei serii de interviuri care vor fi publicate în zece părţi pe site-ul www.actualmm.ro şi în paginile Graiul Maramureşului. Zece teme de discuţie importante, întrebări din domenii de interes pentru comunitate, de la administraţie, politică, educaţie, cultură, credinţă, dar şi despre familie şi viaţa personală a omului Cătălin Cherecheş. Pe el îl cunoaştem bine, mult mai îndeaproape decât pe orice alt primar sau politician pe care l-a avut Baia Mare sau Maramureşul. Poate tocmai pentru că nu a uitat nici o secundă că este un om care trebuie să rămână printre şi lângă oameni. Vă propunem o altă abordare faţă de clasicele interviuri, o abordare care ne va permite să îl înţelegem mai bine pe Cătălin Cherecheş, de la primarul care pune suflet la omul care a pus Baia Mare pe harta oraşelor importante din România.

cc6Are o deschidere debordantă faţă de toată lumea, indiferent de domeniul de activitate sau problema în care îi este solicitat să se implice. Băimărenii îl ştiu mai degrabă ca şi “Cătălin”, cum îl strigă de fiecare dată de la copii şi femei, oameni prestigioşi sau simpli muncitori până la seniorii care îl opresc  pe stradă să îl felicite sau să îi ureze multă putere de muncă. Pe plan naţional e cunoscut ca primarul care a îndrăznit să demonstreze că Baia Mare nu e locul unde se agaţă harta-n cui, ci oraşul care contribuie din ce în ce mai mult la prestigiul ţării, reprezentând România cu fruntea sus în multe domenii, de la sport şi până la cultură, în administraţia publică şi în curând ca şi Capitală Europeană a Culturii în 2021. Acest vis este poate cel mai îndrăzneţ pe care Cătălin l-a propus cetăţenilor, creionându-l până la perfecţie pentru Baia Mare, care s-a calificat, alături de Bucureşti, Timişoara şi Cluj, în finala acestei competiţii de talie europeană. Un rol aici îl are şi educaţia pe care a primit-o acasă, apoi la universităţile de prestigiu pe care le-a urmat, una dintre ele la Viena. Economist de profesie, ar fi ajuns departe în domeniul acesta dacă nu ar fi primat pentru el administraţia publică. Unde reuşeşte să gestioneze fondurile, uneori puţine, în aşa fel încât să ajungă pentru reparaţii curente şi până la finanţarea marilor proiecte de dezvoltare. De când e primar, se găsesc bani şi pentru sport, dar şi pentru cultură, dar mai ales pentru copii şi tineri, pentru sprijinirea seniorilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. cc3Niciodată nu a existat în administraţia băimăreană atât de multă atenţie canalizată şi înspre categorii vulnerabile, cum s-a întâmplat în ultimii aproape cinci ani. Şi asta este de consemnat.
A fost deputat în Parlamentul României, dar marele său vis a fost mereu să scoată Baia Mare din stigmatul de fost oraş minier, să îl dezvolte şi să îl modernizeze, punând însă în valoare simbolurile cu adevărat importante care împreună formează identitatea oraşului nostru. Pe lângă soluţionarea unor probleme aproape istorice, pe care a început să le rezolve în primul mandat, după alegerile locale parţiale din 2011 (când Baia Mare ţinea prima pagină a ziarelor naţionale cu fostul primar, Cristian Anghel, arestat pentru corupţie şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată), tânărul Cătălin Cherecheş a dovedit că este motorul puternic de care administraţia acestui oraş are nevoie pentru a se alinia altor municipii din ţară, mai apoi, marilor oraşe europene.
cc1Iubit, respectat, apreciat şi sprijinit de majoritatea cetăţenilor, temut, criticat şi adesea calomniat de o minoritate care are alte interese de ordin economic şi politic, Cătălin Cherecheş este genul de primar care pune înainte de toate calitatea sa de om. Un om educat, manierat, inteligent, elegant, abil şi puternic. Un jucător neînfricat în mediul politic, unde mereu şi-a jucat şi cărţile mai puţin favorabile ca pe nişte aşi. Un gospodar care a reuşit într-o perioadă economică nefastă să înflorească la propriu oraşul care a devenit, vizibil, mai curat, mai aranjat, mai frumos, mai plăcut, mai civilizat. Un vizionar care a demonstrat că Baia Mare merită atenţie pe plan naţional şi internaţional. Un om calculat, cu un plan bine pus la punct, care nu are de gând să se pensioneze din funcţia de primar, deşi dacă ar vrea, ar fi reales la infinit.
cc4Are 37 de ani, nu este căsătorit (încă), locuieşte cu mama sa (despre care vorbeşte cu foarte mult respect şi iubire, fiind persoana care a fost mereu alături de el, susţinându-l necondiţionat), conduce aceeaşi maşină încă de pe vremea când era deputat (de peste şapte ani) şi chiar dacă are un statut important şi se îmbracă ireproşabil, este un om cât se poate de simplu. Acest fapt reiese cel mai bine în momentele în care se află în preajma copiilor, când chiar şi în costum se aşază alături de ei pe trepte, joacă baschet sau fotbal, iar cei mici îl consideră amicul lor.
A venit la interviu după o dezbatere publică care a durat peste trei ore şi care a avut loc la final de program (pentru noi, majoritatea. Pentru el, programul de muncă nu se termină niciodată). Părea cât se poate de odihnit, în pofida programului exhaustiv pe care îl avusese în acea zi de început de an, binedispus şi uşor intrigat de ideea acestei serii de interviuri. “Oamenii mă cunosc, ştiu foarte bine cine sunt şi ce fac, cât de mult iubesc Baia Mare şi care sunt planurile mele pentru acest oraş” – mi-a spus cu politeţe şi uşor amuzat. Fără să îmi dea timp pentru o replică, a agreat să împărţim dialogul pe principalele teme de discuţie propuse în timp ce răspundea la ultimele mesaje primite pe telefon. “Cetăţenii şi problemele lor înainte de presă”, a spus solicitând înţelegere pentru a le răspunde unor băimăreni care i-au scris pe Facebook despre probleme apărute în zona în care locuiesc. Unul dintre avantajele pe care Cătălin Cherecheş le are în comparaţie cu alţii este faptul că dialoghează direct cu cetăţenii care îi scriu mesaje fie pe telefon, fie pe e-mail, fie pe reţelele de socializare. Unii îl sună pe mobil, iar el răspunde când poate sau îi sună pe toţi ulterior. Încă un amănunt de apreciat la acest om care şi-a asumat cu adevărat rolul unui primar atipic. Câţi aleşi mai au răbdarea şi deschiderea de a asculta zi de zi (nu doar în apropierea alegerilor) cetăţenii şi de a-i consilia şi ajuta în rezolvarea problemelor care se ivesc? O întrebare care nu neapărat necesită răspuns.
cc2Cătălin Cherecheş va candida pentru un nou mandat la alegerile locale care vor avea loc la începutul acestei veri. A anunţat deja că va face acest pas alături de cetăţeni, susţinut de platforma civică pe care a gândit-o şi unde este binevenit oricine, indiferent de orientarea politică. Este vorba despre Coaliţia pentru Baia Mare, unde pot să se înscrie sau să îl susţină, pe lângă cetăţeni, organizaţii neguvernamentale, partide politice, orice băimărean, maramureşean, român care iubeşte comunitatea şi Baia Mare şi crede în proiectele care pot duce oraşul nostru într-o nouă etapă de dezvoltare. Vă invităm să urmăriţi platforma online www.actualmm.ro şi să citiţi Graiul Maramureşului în următoarele două săptămâni pentru a descoperi zi de zi câte unul dintre cele zece interviuri realizate pe zece teme de interes cu primarul Cătălin Cherecheş. Despre băimăreni şi Baia Mare, despre administraţie şi dezvoltare economică, politică, educaţie, cultură şi artă, credinţă, familie şi viaţă personală, Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi planuri de viitor.

Annamaria Somay

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.