Codul Fiscal a majorat unele impozite pe teren şi de şase ori!

0
724

Noile norme de aplicare ale Codului Fiscal din acest an au adus în unităţile administrativ-teritoriale creşteri de taxe şi impozite, mai ales la terenuri. Astfel, unii cetăţeni, în funcţie de felul terenurilor pe care le au declarate, pot plăti impozit după ele şi de şase ori mai mare decât anul trecut.
Primarii se lovesc de cazuri concrete, pentru că cetăţenii le bat la uşă cu aceste probleme, rugându-i să ia măsuri. Ce nu ştiu contribuabilii respectivi este faptul că, din păcate, vina nu aparţine primarilor, ci noilor norme de aplicare a Codului Fiscal. „Majorarea impozitelor s-a făcut nepermis de mult la terenuri. Din punctul meu de vedere, este o neînţelegere a Codului Fiscal, normele fiind prost aplicate pe articolul 465, alineatul 2, în sensul că legea spune una, iar normele spun alta şi asta duce la anomalii, adică la dublarea, triplarea sau chiar la majorarea de până la şase ori a impozitelor pe terenuri. Deci, dacă ieri ai plătit 10 lei, astăzi ai plătit 60 de lei! Practic, dacă un cetăţean are un hectar de teren, pe care şi l-a declarat pe mai multe categorii, că aşa a vrut el ca fermier să şi-l declare, de exemplu, 20 de ari arabil, 20 de livadă, 20 fâneaţă şi 4 arii are curţi-construcţii, unde îi este casa, normele vin şi spun aşa: din fiecare categorie de teren îţi iau 400 de metri, ţi le transfer la curţi-construcţii dacă e intravilan tot şi plăteşti după el la această ultimă categorie, ceea ce face ca ţie să-ţi crească impozitul de până la şase ori. N-am văzut aberaţii mai mari! Dacă tu ai fi avut numai o categorie declarată, arabil să zicem, ţi-ar fi luat numai odată cei 400 de metri şi îi includea la curţi-construcţii. Deci, cu ce eşti tu vinovat că i-ai declarat, aşa, că ai vrut să fii mai harnic, să-ţi diversifici activitatea?!”, a declarat Dorin Paşca, primarul oraşului Baia Sprie.
Dacă un cetăţean are teren în intravilan, zona A, în oraşul Baia Sprie, spre exemplu, impozitul se ridică la 6.000 de lei pe hectar, la categoria „curţi-construcţii”, în timp ce la poziţia „livadă”, impozitul este în jurul sumei de 300 de lei pe hectar. „Eu am declarate două categorii de teren şi de la 300 de lei anul trecut, impozitul mi-a crescut la 700 de lei! Deci mai mult decât dublu, în condiţiile în care terenul meu a rămas aceeaşi suprafaţă. Dacă aveam cinci categorii, impozitul meu ajungea probabil la 1.200 de lei! Dacă sunt şi pensionară, să mai plătesc şi atâta, e cam mult. Dar dacă nu voi avea încotro, îl voi plăti!”, a explicat o locatară din Tăuţii de Sus. Primarul din Baia Sprie a făcut sesizări la Ministerul Finanţelor şi la alte instituţii centrale cu privire la acest aspect. Dacă problema se va şi rezolva însă, rămâne de văzut.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.