A apărut Monografia-album a Protopopiatului Baia Mare

0
560

A ieşit recent de sub tipar, la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului,  a treia monografie-album, din ciclul celor care vor prezenta toate mănăstirile şi schiturile din Eparhie şi cele 8 protopopiate. Aceste cărţi monumentale, de peste 300 de pagini, în format A4, cu un bogat conţinut informativ şi imagistic, apar cu binecuvântarea Înalt­preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar. Până în prezent au apărut monografia-album „Chivote ale credinţei – Mănăstirile şi Schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului” şi Monografia-album a Protopopiatului Lăpuş.
Aceste monografii-album sunt cărţi de referinţă pentru istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş şi Sătmar, care au presupus o muncă enormă de documentare şi ilustrare, pentru că ele prezintă separat fiecare parohie din protopopiate, cu istoricul comunităţii, cu numele preoţilor care au slujit şi cei care slujesc acum, cu activităţile culturale şi filantropice desfăşurate şi în curs de desfăşurare, profilul parohiei, bisericile monumente istorice, istoricul parohiei, sursele bibliografice, date de contact etc.
Monografia apărută recent, cea de a treia, este dedicată Protopopiatului Baia Mare. Are 300 de pagini şi se deschide cu o „Binecuvântare” a Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, urmată de un Cuvânt înainte al Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, despre ce înseamnă Episcopia Maramureşului şi Sătmarului azi.
Urmează istoricul Protopopiatului Baia Mare, scris de protopopul pr. Fabian Coroian, după care sunt prezentate parohiile în ordinea lor alfabetică: cele 15 parohii din Baia Mare, 48 de parohii din localităţi şi două biserici ale unităţilor de cult auxiliare: biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Penitenciarului Baia Mare şi biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din unitatea militară Baia Mare.
Volumul are o hartă a Protopopiatului cu toate unităţile de cult şi o hartă administrativă a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Aflăm din acest volum că în Protopopiatul Baia Mare, care are peste 123.000 de credincioşi, activează 105 preoţi, din care 87 la parohii, 6 la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” şi 8 la unităţile auxiliare de cult, un preot la Mănăstirea Habra şi un stareţ la Mănăstirea Chiuzbaia.
Monografia-album a Protopopiatului Baia Mare va fi lansată publicului joi, 31 martie, ora 13, a.c., la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în salonul artelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.