Persoanele fără venituri vor putea alege cum să plătească contribuţia de sănătate

0
439

Ministerul Finanţelor Publice propune modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, astfel încât persoanele fără venituri să poată alege între plata lunară a contribuţiei de sănătate sau plata la momentul accesării serviciilor medicale.

Proiectul Ordonanţei de urgenţă reglementează condiţiile privind modul de declarare şi de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către persoanele care nu realizează venituri, pentru a putea beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Schimbările propuse vizează următoarele aspecte:
• Persoanele fizice, indiferent de cetăţenie, care au domiciliul ori reşedinţa într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială sau care nu intră sub incidenţa legis­laţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, şi care nu se află în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
• Au fost introduse în categoria contribuabililor unităţile trimiţătoare care au obligaţia plăţii contribuţiilor pentru personalul român militar şi civil, trimis în misiune permanentă în străinătate.
• În cazul veniturilor din investiţii şi/sau din alte surse, realizate în anul 2016, ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară, nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
• Persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, putând opta între plata lunară sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.
Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul persoanelor care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară.
Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b) îşi vor păstra calitatea de asigurat, în condiţiile Legii nr. 95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv 3 luni de la data efectuării ultimei plăţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.