Semnal. O antologie pentru “a vedea frumuseţea lumii”

0
572

O viaţă întreagă de jertfelnicie şi-a închinat părintele-cărturar Viorel Thira – fiu al Inăului Lăpuşului (n. 1936), şcolit la Facultatea de teologie ortodoxă din Sibiu, păstor bun şi blînd de suflete în parohii din Bistriţa-Năsăud, Sighet, Baia Mare – Bisericii şi Cărţii. Distinsul preot-cărturar are una dintre cele mai valoroase BIBLIOTECI personale din Maramureş şi poate din ţară, care adăposteşte comori de cărţi rare, de documente şi manuscrise, adunate cu osîrdie, în decurs de peste şase decenii de viaţă, din anticariate, de la autori, din librării, tîrguri etc. Fiindcă părintele Thira, ca un “badea Cîrţan” al epocii noastre, bucurîndu-se sau suferind în taină de beneficiile sau viciile ideologice, moral-intelectuale, s-a robit studiului cărţilor şi scrisului de cărţi.
O mărturiseşte cu prisosinţă chiar în introducerea la “Antologia de SUFLET ŞI INIMĂ ROMÂNEASCĂ”, apărută la Editura DOKIA din Cluj-Napoca la începutul acestui an, în “pereche” cu cartea “Crîmpeie din viaţa preoţimii noastre”, ambele însumînd peste 1.000 de pagini.
“Cartea începe cu abecedarul – scrie părintele Thira – după cum ştiinţa şi credinţa lumii încep cu Sf. Scriptură. Cărţile noastre bătrîne păstrează mireasma graiului bătrânesc şi parfumul de epocă care nu poate fi înlocuit cu nimic în lume”.
Antologia de SUFLET ŞI INIMĂ ROMÂNEASCĂ, florilegiu masiv de înţelepciune – care va fi lansată în 7 aprilie la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare -, cuprinde cele mai alese şi preţioase texte din filonul de aur al “miilor de cărţi pe care le-am cercetat” şi care – după cum speră părintele Thira – îi vor incita pe doritorii de lectură cu folos pentru inimă şi minte “să-i înalţe sufleteşte”.
Ca un plin de rîvnă explorator de comori intelectuale, părintele Thira îşi împodobeşte Antologia sa cu texte culese din peste 60 de cărţi de poezie, proză, istorie, teologie, filozofie, politologie etc., scrise de iluştri autori români şi, mai rari, străini, alesături fermecătoare, menite a umple inimile şi minţile celor ce le vor citi cu credinţa în Dumnezeu şi Biserica Lui, cu iubirea curată de ţară românească, de grai şi neam, de tradiţiile strămoşeşti.
“Pentru mine – mărturiseşte autorul – cartea nu a fost şi nu este un obiect mort sau o piesă de muzeu, ci un organism viu care are suflet, inimă şi viaţă, care vibrează la cea mai mică atingere prin care aud, cum zicea Pitagora: “armonia sferelor cereşti”.
Între cărţi şi altar mi-am petrecut toată viaţa şi tot dintre cărţi voi fi dus în veşnicie”.
Antologia este dedicată “Memoriei sfinte a soţiei mele, Veturia Georgiu Thira, care mi-a fost alături la bine şi la greu peste 50 de ani, spre plăcută aducere aminte!”
Spre folosul cititorilor, părintele Thira publică în această impresionantă şi fascinantă Antologie şi o selecţie de “maxime şi cugetări”, precum şi texte proprii privitoare la “Doinele românilor şi doinele lui Mihai Eminescu şi Vasile Militaru”, “Omul şi folclorul românesc”, “Petre Ispirescu despre moarte şi veşnicie”, “Dumnezeu cel Mare şi Sfînt”, “Caragiale în anecdote şi vorbe de duh” şi altele, care probează virtuţile domniei sale de reputat cărturar-publicist, care şi-a consacrat cea mai întinsă parte a vieţii sale, pe lîngă slujirea cu vrednicie a sfîntului altar, lecturii şi scrisului “de suflet şi inimă românească”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.