Piaţa agroalimentară Obor din Baia Mare este plină de miei în aceste zile dinainte de Sărbătorile Pascale. Deşi preţurile sunt mai mici ca anul trecut, oamenii nu se înghesuie să cumpere marfa. Pentru kilogramul de miel viu, un client trebuie să plătească şapte-opt lei.
Astfel, crescătorii de oi vin la piaţă cu zeci de miei, dar pleacă înapoi cu mai bine de jumătate din ei: „Cu opt lei vindem kilogramul de carne la miel viu. Preţurile sunt însă mult mai mici faţă de anul trecut, când era 10 lei acelaşi kilogram. Merge mai prost afacerea şi piaţa e de vină, că sunt mulţi miei şi puţini cumpărători. Eu am anul acesta pentru vânzare vreo 80 de miei. Dacă nu reuşesc să-i dau pe toţi, rămân pe turmă. E multă muncă cu ele şi nu-i uşoară deloc viaţa de cioban. Eu îmi păşunez oile la Tătaru, acolo, sus deasupra Barajului. Deşi nu se prea merită, asta am învăţat să fac, aşa am fost crescut, aşa că mergem mai departe. Când tragem linia la sfârşit, în câte un an ieşi pe plus, în alt an nu ieşi în profit. Ce să facem, asta-i viaţa”, ne-a mărturisit un comerciant de oi, cioban de meserie. „Dăm oile cum se poate, cu şapte, opt lei, dar nu prea cumpără lumea. Astăzi, spre exemplu, am vândut doar doi miei până acum din 30 şi ceva. Îi ducem înapoi şi vom mai veni mâine, poimâine, că doar nu îi putem lăsa aici! Eu sunt din Sat Şugatag, dincolo de deal. Anul trecut preţul era mult mai bun, de 10 lei pe kilogram. Acum e sub acesta. Dar lucrul cu oile e tot acelaşi ca şi anul trecut”, a spus ciobanul Ion.
30 de lei, sacrificarea
În piaţă am găsit mai mulţi comercianţi de miei şi sacrificatori decât clienţi. Totuşi, cei care îşi cumpără mielul viu trebuie să mai plătească 30 de lei pentru sacrificarea animalului. Asta dacă nu preferă să o facă singur: „Noi tăiem mieii pe care îi cumpără cetăţenii. Vin dincoace la noi şi îi sacrificăm. Mai tăiem, dar nu aşa mulţi. Un tăiat de miel costă 30 de lei. Blana o lasă oamenii, dar nu se mai cumpără, nu mai trebuie nimănui, aşa că o aruncăm”, a declarat Istvan, sacrificator de miei.
Băimărenii, mulţumiţi de preţul cărnii de miel
Cei care au cumpărat un miel din Piaţa Obor au fost mulţumiţi de preţul plătit, în condiţiile în care acesta este mai mic decât anul trecut. Totuşi, sacrificatul mieilor li s-a părut cam scump, ţinând cont că unii au mai plătit aproape jumătate din valoarea mielului pentru tăiat: „Preţurile sunt acceptabile la opt lei kilogramul. Faţă de anul trecut sunt mai mici. Aici la sacrificat, eu plătesc 25 de lei, că e mielul mai mic. Pentru mieii mai mari tăiatul însă costă 30 de lei”, a spus Tiberiu Moldovan, un băimărean ce tocmai îşi cumpărase un miel viu. „Cu şapte lei am luat kilogramul de carne şi am cumpărat un miel de 12 kilograme. Preţurile mi se par bune astăzi. Nu ţin minte să mai fi luat vreodată la un preţ mai mic miel din piaţă. Anul trecut a fost 10 lei preţul pe kilogramul viu. Poate că de mâine se va scumpi puţin, că se apropie Paştele şi vin mai mulţi cumpărători, se iau şi salariile între timp şi atunci şi crescătorii de miei vor mări preţurile, dar acum este acceptabil. Tăiatul lor, în schimb, mi se pare cam scump. Dai pe miel 84 de lei şi mai plăteşti aproape jumătate, adică 30 de lei, pe sacrificat. În rest, mi se pare că am făcut o afacere rezonabilă. Acum am venit doar întâmplător să mă uit, să studiez piaţa, însă când am văzut ce preţuri sunt, am tot cumpărat un miel”, ne-a explicat Dorel Lazăr, un alt băimărean ce era cu mielul la sacrificat.