S-a încheiat cea de-a treia serie de exerciţii spirituale pentru preoţi

0
555

Joi, 16 iunie a.c., s-a încheiat cea de-a treia serie (din acest an) de exerciţii spirituale pentru preoţii din Eparhia de Maramureş. Şaisprezece preoţi din diferite protopopiate s-au recules timp de trei zile (13-16 iunie) la mănăstirea Surorilor Baziliene de pe Dealul Crucii (Baia Mare), într-o atmosferă de linişte şi pace. Relatorul şi îndrumătorul meditaţiilor a fost pr. Olivo Bossa, călugăr iezuit italian, care activează de mai bine de douăzeci şi cinci de ani în România. În cadrul exerciţiilor s-a meditat cea de-a doua parte a rugăciunii Tatăl Nostru, aceste zile de reculegere fiind o continuare a exerciţiilor de anul trecut, când s-a vorbit despre prima parte a rugăciunii.
Pe parcursul unei zile, participanţii aveau câte două întâlniri cu pr. Olivo (una la ora 9:30 şi alta la ora 15:00), în cadrul cărora se primeau punctele de meditaţie. Preoţii au fost invitaţi să facă patru meditaţii personale pe zi; două până la prânz şi două în cursul după-amiezii. În fiecare zi, la ora 20:00, participanţii s-au întâlnit pentru împărtăşirea trăirilor în urma meditaţiilor făcute. Pe tot parcursul zilei, părintele Bossa a stat la dispoziţia preoţilor pentru colocvii personale.
În ultima zi a exerciţiilor, preoţii au avut bucuria de a celebra Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Vasile Bizău, care, în cuvântul său de învăţătură a subliniat importanţa exerciţiilor spirituale pentru preoţi, momente în care ei primesc hrana spirituală atât de necesară sufletului, pe care pot să o împartă după aceea credincioşilor pe care îi păstoresc: „Precum Mântuitorul i-a îndemnat pe Apostoli: Daţi-le voi să mănânce! (Mt. 14,16), tot aşa şi preoţii trebuie mai întâi să se hrănească ei cu hrana spirituală, pentru a o putea împărţi, mai departe, lumii”, a spus Ierarhul. A mulţumit, de asemenea, părintelui Olivo pentru disponibilitatea de a veni anual la Baia Mare pentru a ţine exerciţiile spirituale pentru preoţii din Maramureş.
Exerciţiile spirituale anuale pentru preoţii din Eparhia Greco-Catolică de Maramureş sunt împărţite în patru serii de câte trei zile fiecare. Astfel, fiecare preot poate alege când vrea să participe. Ultima serie din acest an va avea loc în zilele de 26-29 septembrie 2016 la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmaţiei şi vor fi ţinute de pr. Mihai Orban, călugăr iezuit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.