Absolvenţii promoţiei 2016 primesc prima de încadrare dacă se angajează

0
1803

Absolvenţii de liceu sau de facultate care obţin un loc de muncă beneficiază de o primă de încadrare, în valoare de 500 lei. Absolvenţii promotiei 2016 se pot înregistra în bazele de date ale ANOFM, în vederea obţinerii unui loc de muncă. Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, aceştia trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la data absolvirii. În cazul absolvenţilor de liceu, este data absolvirii liceului, nu data susţinerii examenului de bacalaureat.
Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şo­maj beneficiază, la rîndul lor, de prime de încadrare, în următoarele cazuri:
• dacă locul de muncă obţinut se află la o distanţă mai mare de 50 de km de localitatea de domiciliu
• dacă locul de muncă obţinut se află în altă localitate decît cea de domiciliu, ceea ce presupune schimbarea domiciliului beneficiarului.
Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează, primesc o sumă lunară egala cu valoarea indemnizaţiei pe care ar fi primit-o în continuare, dacă nu se angajau, pînă la expirarea perioadei legale de acordare a indemnizatiei de şomaj.
Absolvenţii înregistraţi la ANOFM beneficiază şi de servicii gratuite, precum formare profesională, consiliere, mediere, consultanţă şi asistenţă pentru demararea unei afaceri pe cont propriu.
Statul acordă facilităţi şi angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi, în sensul că primesc subvenţii pentru absolvenţii încadraţi în termen de cel mult 12 luni de la data absolvirii. Cuantumul subvenţiei diferă în funcţie de nivelul studiilor absolvenţilor, de la 500 la 750 de lei, lunar.
Subvenţiile pentru angajatori se acordă indiferent dacă absolventul încadrat în muncă beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau nu. Angajatorul este, în schimb, obligat să păstraze raporturile de munca stabilite cu absolventul timp de cel puţin 18 luni. (v.i.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.