Lege promulgată: Pensia anticipată parţială va fi calculată în baza unor noi reguli

0
1323

Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, conform unui proiect de act normativ care a fost promulgat recent de către preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial. În prezent, diminuarea pensiei anticipate parţiale se face cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet. În afară de această propunere legislativă, şeful statului mai are pe masă două acte ce vizează pensionarii.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a trecut, la începutul lunii iunie, de votul final al Camerei Deputaţilor (Forul decizional), iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat-o luni prin decret prezidenţial, aceasta devenind Legea nr. 142/2016.

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în proiectul de lege promulgat de şeful statului, făcându-se referire la următoarele reduceri:

pensiiIniţiativa legislativă prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuan­tumul va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum.
În momentul de faţă, aşa cum dispune Legea pensiilor, „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Practic, după ce modificarea va ajunge să se aplice, în urma publicării noii legi în Monitor, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza actualului mod de calcul.
Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Noua lege va produce efecte doar pentru viitor

Prin urmare, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data de intrare în vigoare a propunerii legislative. Persoanele deja pensionate anticipat parţial nu vor beneficia de o recalculare.
Această schimbare a modului de calcul folosit la stabilirea pensiei anticipate parţiale era prevăzută iniţial într-un proiect de lege respins recent de parlamentari, deoarece n-a obţinut numărul necesar de voturi pentru a putea fi adoptat. Astfel, deputaţii au ales să includă modificările în propunerea legislativă ce a fost promulgată luni de preşedinte.

Pensionare mai rapidă pentru sub doi ani de muncă în grupa I

Persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani vor putea să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.
„Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumu­lată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”, dispune iniţiativa legislativă apărută în Monitorul Oficial.
Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru muncă în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin 6 ani lucraţi în asemenea condiţii. De exemplu, pentru 6 ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare de un an, iar pentru 10 ani – o reducere de 2 ani. În momentul de faţă, cei care au fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub 2 ani) nu se pot bucura de reducerea vârstei de pensionare.

30 de ani trăiţi în Baia Mare – pensionare cu 2 ani mai devreme

În prezent, Legea pensiilor prevede ca şi facilitate, pensionarea cu 2 ani mai devreme, doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. Conform legislaţiei în vigoare, reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, este valabilă doar până la 31 decembrie 2030.

Încă două proiecte referitoare la pensionări se află la promulgare

Pe masa preşedintelui Klaus Iohannis se mai află o propunere legislativă pentru modificarea Legii pensiilor. Aceasta prevede, mai exact, că minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună vor avea de îndeplinit un stagiu complet de cotizare de doar 20 de ani, nu de 30 de ani, ca acum.
De asemenea, de o micşorare a stagiului complet de cotizare ce trebuie îndeplinit se vor bucura şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare. Stagiul complet va fi de 15 ani pentru munca în zona I, faţă de 22 de ani şi şase luni, cât este acum, şi de 17 ani pentru munca în zona a II-a, faţă de 25 de ani şi şase luni, cât este acum.
Al doilea document tri­mis recent la promulgare de către parlamentari face referire la funcţionarii publici. Atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici vor pu­tea să solicite în scris menţinerea în activitate pentru cel mult trei ani. În prezent, Statutul funcţionarilor publici dispune că raportul de serviciu încetează automat atunci când persoana vizată îndeplineşte, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare. (IBM)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.