Întâlnirea fiilor satului Năneşti

0
871

Duminică, 4 septembrie 2016, a avut loc ediţia a IV-a a evenimentului ”Fiii satului la Năneşti”. În organizarea Ilenei Matus, preşedinta Fundaţiei ”Moroşanca”, a Consiliului Judeţean Maramureş, a Consiliului Local şi a Primăriei Bârsana, a Centrului Cultural de Arte şi Tradiţii Bârsana, satul Năneşti a îmbrăcat straie de sărbătoare. Evenimentul a fost onorat de oficialităţi locale şi judeţene, care au ales să fie alături de Ileana Matus, de primarul comunei Bârsana, Teodor Ştefanca, şi de vi­ceprimarul Ioan Bologa. Au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea; senatorul Liviu Marian Pop; părintele Vasile Ioaniş; primarul comunei Onceşti, Matei Godja; primarul comunei Cicîrlău, Sorin Lupşe; directorul Centrului Cultural din Sighetu Marmaţiei, Dorel Todea; consilierul judeţean Gheorghe Mihai Bârlea. Festivalul promovează frumuseţea locului şi păstrează identitatea socio-culturală a năneştenilor. Evenimentul ”Întâlnirea fiiilor satului din Năneşti” a avut în componenţă atât prezentarea unei parade a portului popular, cât şi 24 de momente artistice.
Primarul comunei Bârsana, Teodor Ştefanca, a spus: ”Mă aflu pentru prima dată la acest festival în calitate de primar, deoarece în ultimii trei ani am fost alături de locuitori din Năneşti din poziţia de viceprimar. Nanesti1Nu am făcut niciodată diferenţe între cele două sate care formează comuna Bârsana, fiindcă Năneşti este sora mai mică a Bârsanei. Prin astfel de manifestări reuşim să ne păstrăm identitatea culturală, să nu ne pierdem tradiţiile. Începând din acest an, am demarat şi la Bârsana obiceiul acesta minunat, de a aduna Fiii satului la o întâlnire anuală. Revenind, însă, la Năneşti, vreau să ştiţi că Primăria şi Consiliul Local Bârsana vor face tot ce este necesar pentru ca locuitorii de aici să se bucure de condiţii normale de viaţă”.
Preşedintele Consiliului Ju­deţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat: ”Dorinţa noastră este să demarăm proiecte care să ofere locuitorilor Maramureşului o viaţă mai bună, care să ne aducă acasă tinerii plecaţi la muncă în afara României. Organizarea acestor sărbători reprezintă cel mai bun mod de a păstra portul popular, cântecul şi jocul. Primarul Teodor Ştefanca vine săptămânal în Baia Mare, cu noi proiecte pentru comunitate. Întreaga Vale a Izei va fi o prioritate pentru noi, iar drumul care trece prin Năneşti va fi primul tronson de care ne vom ocupa în viitorul apropiat”. (A.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.