Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% în august, după un declin de 0,5% în iulie

0
370

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% în luna august, comparativ cu iulie, în condiţiile unei diminuări identice atît pe piaţa internă, cît şi externă.
Raportat la august 2015, preţurile s-au redus cu 1,9%, cu un minus de 2,2% pe piaţa internă şi de 1,3% pe extern, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.
Evoluţia din august se înscrie în trendul descendent înregistrat şi în iulie, cînd preţurile s-au redus cu 2,3% faţă de iulie 2015, respectiv 0,5% faţă de iunie.
Pe marile grupe industriale, cea mai mare scădere a fost în industria energetică, de 8,2%, faţă de august 2015, urmată de industria bunurilor intermediare (-2,4%). În schimb, preţurile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 3,4%, cele din sectorul bunurilor de uz curent cu 2,1%, iar cele din industria bunurilor de capital cu 0,9%.
Calculate pe sectoare industriale, cea mai mare reducere de preţ a fost consemnată la Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului de 17,9%, urmată de Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, cu 12%. La polul opus s-au aflat activităţile de servicii anexe extracţiei unde preţurile au crescut cu 5,3%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.