Un localnic din comuna Săcălăşeni, sat Coruia, are în grădină câţiva dovleci uriaşi. Cel mai mare, spune omul, cântăreşte aproximativ 60 de kilograme şi este pentru prima dată când dovlecii i se fac aşa de mari. Sămânţa a luat-o din Bistriţa. Cei care se pregătesc de Halloween îi pot face o vizită săteanului pentru a se minuna de dovlecii săi şi poate reuşesc să vină şi cu un dovleac uriaş pe care să-l sculpteze de Halloween.
Din prea multă „emoţie”, că ne prezenta aşa o minunăţie, omul ne-a declarat că dovlecii lui sunt „combustibili, buni de mâncat”. De fapt săteanul s-a referit la comestibilitatea produselor din grădina lui: „Aceştia sunt dovleci combustibili (n.r. comestibili), adică buni de mâncat, pentru plăcinte, ciorbe. Sămânţa o am de la Bistriţa. Omul de la care am luat-o cultivă dovleci intensiv şi mi-a spus că şi până la 600 de kilograme se fac. Şi aici la mine în grădină s-au făcut de nici nu am ştiut eu cum vor ieşi. Nici nu le-am pus gunoi şi din astea. Au crescut doar simplu în grădină. Acesta, cel mai mare, trebuie să aibă undeva la 60 de kilograme. Ăştialalţi au cam 25-30 de kilograme. Mai este şi cel agăţat. Până acum nu am mai avut dovleci aşa de mari. E prima dată când am pus sămânţa asta. Toţi vecinii se miră când îi văd. Vin şi îi filmează, îi pozează. Sămânţa o aleg şi om vedea dacă e bun miezul. De vândut nu îi vând. O să dau la prieteni. Le-am promis la o grămadă şi nici nu ştiu dacă oi avea atâta sămânţă. Dovleacul mare îl dau la porci că acum e bătrân. Când a fost mai tânăr era fraged şi atunci e bun de mâncat. Dar sămânţă dau la prieteni, vecini, ca să mai aibă şi alţii, mai ales că asta e prima recoltă de felul ăsta”, ne-a declarat Andrei Zete. El a mai cultivat în acest an şi dovleci normali ca mărime, însă toţi au seminţe fără coajă.
Omul ţine şi un porc de peste 300 de kilograme
Bărbatul ne-a prezentat mândru şi animalele pe care le creşte. Astfel, omul se laudă cu o scroafă la fel de mare, în vârstă de doi ani de zile, pe care o ţine pentru purcei. Andrei Zete spune că porcul cântăreşte aproximativ 350 de kilograme, însă carnea lui va fi la fel de gustoasă, după ce îl va tăia, ca şi a unui animal de 100 de kilograme. Săteanul speră acum ca la anul ce vine să bată recordul atât la dovleci, cât şi la porci, iar vecinii să îl invidieze pentru realizările sale.