Obiecte inedite la Târgul Darurilor de Crăciun

0
409

Pentru al cincilea an, designerul Ileana Horoba-Danci a organizat în Baia Mare un târg inedit al darurilor de Crăciun. E un spaţiu al creativităţii şi al originalităţii. Ileana Horoba-Danci s-a străduit şi în acest an să aducă obiecte lucrate cu mult bun gust, originale şi de calitate. Cei care ajung în acest spaţiu se îndrăgostesc imediat de toate produsele expuse spre vânzare. Atmosfera e una primitoare şi care te îndeamnă să nu pleci cu mâna goală, ci să achiziţionezi măcar un produs.

Ornamente de brad pictate cu aur

La actuala ediţie au fost amenajate 16 standuri unde pot fi admirate obiecte diverse: de la brăduleţi lucraţi manual la podoabe şi ornamente de brad tricotate sau realizate din porţelan până la jucării tricotate, căciuli, mănuşi de lână sau tricouri şi eşarfe pictate. De asemenea, există un stand unde se pot face donaţii pentru „Casa cu clăi” din Mara. Artiştii prezenţi în expoziţie au donat deja bănuţi şi obiecte care vor fi vândute, iar din sumele colectate se va sprijini reabilitarea gospodăriei lui Gheorghe Bohotici. „Avem două standuri de la Cluj, cu produse de lavandă şi figurine din lână. Mai avem din Bucureşti. Restul sunt băimăreni. Toţi au lucrat foarte frumos şi e o ediţie reuşită. Eu am venit special cu bijuterii din colecţie. Am realizat o colecţie din ornamente de brad, din porţelan, pictată cu aur”, a spus organizatorul Târgului Darurilor de Crăciun, Ileana Horoba-Danci.

Maramureşul văzut prin ochii unei olandeze

targul-darurilor-de-craciun-006Printre expozanţi se numără o olandeză stabilită în Breb. Eveline Bervoets a adus ilustraţii pictate cu tradiţii din Maramureş. Oamenii sunt curioşi cum arată Maramureşul văzut prin ochii olandezei, aşa că se opresc şi admiră fotografiile lucrate de Eveline. „Eu fac desene. Pictez tablouri inspirate din Maramureş. Locuiesc în Breb şi acolo viaţa mi se pare foarte naturală, adevărată, iar locul şi oamenii sunt adevăraţi, calzi. Cred că este ceva tipic maramureşean, văzut prin ochii mei. E o combinaţie interesantă. Eu sunt străină şi pictez despre locul vostru. Oamenilor le plac desenele”, a măr­turisit Eveline Bervoets.

Tricotatul la modă

Un succes la fel de mare au şi standurile unde se găsesc produse tricotate. „Îmi place să lucrez cu lâna. Eu zic că întotdeauna va fi la modă tricotatul, mai ales şalurile şi căciulile tricotate, pentru că sunt cele mai călduroase. E un produs binevenit de iarnă. Din ce în ce mai mult le plac oamenilor aceste produse, chiar dacă nu există puterea financiară, nu este plătită munca, intenţia cumpărătorilor e bună. Cam de un an m-am apucat de tricotat. E doar un hobby. Am început cu darurile şi apoi am evoluat”, a spus Krisztina Toth. Puşa Sav e şi ea pasionată de tricotat, iar din mâinile ei dibace ies cele mai frumoase jucării. „Mă adresez atât copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor. Sunt făcute din aţă, din ceramică, pastă de modelaj, bile de lemn îmbrăcate cu fir croşetat şi sunt un cadou potrivit pentru sărbătorile de iarnă. Şi mie mi-ar plăcea să găsesc sub brad aşa ceva. E o pasiune. Totul a început de când eram copil. Mama mea a croşetat un ursuleţ care în interior avea o nucă şi în nucă era o boabă de mălai şi suna. Am fost foarte fascinată de acea jucărie. După ce am fost mai mărişoară, vroiam şi alte jucării şi am rugat-o să mă înveţe. Tot ce ştiu, am învăţat de la ea. Am mai întâlnit copii care ar vrea să înveţe şi nu mai au de la cine. E mai mult decât o pasiune. Îmi fac în aşa fel timp încât seara să am cel puţin o oră-două, să pot să lucrez. Este un brad făcut dintr-un pulovăr mai vechi la care i-am adăugat nişte globuri croşetate, nişte crenguţe, este decorativ. Cu puţină imaginaţie se poate realiza orice. Asta trebuie să-i învăţăm pe copii: puţină imaginaţie şi creativitate”, a afirmat Puşa Sav.

Obiecte vestimentare pictate

Sanda Ciorna
Sanda Ciorna

Un element de noutate la târg este adus de prezenţa artistei plastice, Sanda Ciorna. „Eu sunt artist plastic şi particip pentru prima dată la acest târg. Am aflat cam pe ultima sută de metri despre ocazia de a participa la acest târg. Am adus cam ce lucrez eu pe lângă picturile pe care le fac şi le iubesc mult. În ultima perioadă pictez tricouri, personalizate. De asemenea, acum am început să pictez eşarfe, tot aşa pictate manual, unicat. Efectiv m-am îndrăgostit de această activitate. Îmi dă o stare de bine. Mă bucur enorm că se bucură şi ceilalţi de munca mea şi de creaţiile mele. În perspectivă doresc să-mi extind această activitate şi să lucrez pe rochiţe de gală”, a adăugat Sanda Ciorna. Târgul Darurilor de Crăciun mai poate fi vizitat până mâine, 22 decembrie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.