Momente de înaltă bucurie şi emoţie în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, acolo unde ieri, 27 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol şi Arhidiacon Ştefan, Întâiul Mucenic, în atmosfera colindului străbun, s-a desfăşurat ceremonia de întronizare a noului episcop ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Iustin. Festivitatea solemnă a fost precedată de Sfânta Liturghie la care au slujit 17 ierarhi din ţară şi din străinătate. De asemenea, au participat oficialităţi centrale, judeţene şi locale, precum şi numeroşi credincioşi. Spaţiul de jos al catedralei s-a dovedit neîncăpător, astfel încât a fost pus la dispoziţia poporului şi spaţiul de sus al locaşului de cult, acolo unde întreaga ceremonie a putut fi urmărită pe un ecran. Ziua de ieri a fost una cu multiple semnificaţii duhovniceşti.
Îndatoririle noului ierarh
Pe lângă faptul că a fost a treia zi de Crăciun, în 27 decembrie, este cinstit şi Sfântul Ştefan care a fost declarat în urmă cu doi ani, ocrotitorul tinerilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul ceremoniei, noul păstor al credincioşilor din Maramureş şi Satu Mare a primit rând pe rând mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja arhierească după care a fost condus la scaunul arhieresc. Misiunea noului episcop nu este deloc una uşoară. ÎPS Andrei a amintit doar patru dintre numeroasele îndatoriri pe care le va avea de acum înainte PS Iustin. “Să-i primiţi pe absolut toţi credincioşii: tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci, titraţi şi oameni simpli, bisericoşi şi nebisericoşi. Pe toţi să-i primiţi cu aceeaşi receptivitate. Acum 26 de ani când m-a instalat ÎPS Antonie m-a sfătuit să-i primesc pe toţi şi îmi zicea: să ştii, Vlădică: dacă sunt 100 de oameni în audienţă şi eşti obosit şi urmează cel de-al 100-lea să nu te arăţi obosit, pentru că şi el are problemele lui care pentru el sunt cele mai importante. În al doilea rând să-i iubiţi pe toţi. Alături de ÎPS Justinian aţi ucenicit această iubire nemărginită faţă de poporul binecredincios. Zicea dânsul că i se rupea inima de oamenii veacului acesta, de oamenii mileniului trei care au atâtea încercări şi necazuri. A treia îndatorie este să vă rugaţi pentru toţi. Episcopul în slujirea lui e mai mare decât prorocul Ilie, pentru că la rugăciunea prorocului, Dumnezeu a coborât foc din cer, dar la rugăciunea episcopului, Dumnezeu trimite Duhul Sfânt, preface prescura şi vinul în trupul şi sângele Mântuitorului. A patra îndatorire este aceea de a le purta sarcinile la toţi. Pe lângă aceste patru îndatoriri e nevoie şi de o virtute esenţială: să aveţi multă răbdare”, a punctat ÎPS Andrei. În cadrul evenimentului, PS Varlaam Ploieşteanu, episcop-vicar patriarhal a dat citire mesajului transmis de PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. “Calităţile teologice, duhovniceşti şi pastorale deosebite pe care le-aţi dovedit în slujirea de arhiereu-vicar al episcopiei Maramureşului şi Sătmarului ne îndreptăţesc să avem speranţa că slujirea de chiriarh sau de conducător al eparhiei pe care o începeţi astăzi va fi rodnică, binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii şi neamului românesc”, se preciza în mesajul Patriarhului Daniel. De asemenea, au mai vorbit secretarul de stat al Cultelor, Victor Opaschi şi vicarul administrativ din cadrul episcopiei, preotul Augustin Vasile.
“Să nu dăm somn ochilor noştri”
La final, PS Iustin le-a vorbit celor prezenţi despre istoria zbuciumată a bisericii din acest ţinut de ţară, despre vrednicii săi înaintaşi din scaunul episcopal. De asemenea, a ţinut să-i cheme alături de el pe toţi slujitorii Bisericii, pentru a se ruga şi pentru a păstori împreună poporul din acest colţ de ţară. “Vreau să îndrept un gând înspre clerul de mir şi monahal, să-i chem să slujim poporul lui Dumnezeu, aşa cum l-a slujit Hristos. Sunt vremuri de mari provocări şi care se desfăşoară într-un ritm absolut ameţitor, iar Biserica nu se sperie, nu se îngrijorează de aceste vremuri, dar trebuie să vină cu soluţia. Suntem chemaţi aşa cum a zis prorocul David să nu dăm somn ochilor noştri şi nici genelor dormitare, nici odihnă tâmplelor noastre până nu vom vedea locaşul lui Dumnezeu din sufletul fiecărui român, reconstruit, împodobit, înfrumuseţat. Acesta este mesajul: îi chem la o lucrare împreună, de neodihnă, de implicare şi responsabilitate. Nu avem timp de odihnă. Trebuie să lucrăm toată viaţa că-i timpul scurt. Şi îi rog ca împreună să ne ocupăm de cei săraci, abandonaţi, singuri, de cei neînsemnaţi, nedreptăţiţi de o societate care se vrea corectă şi dreaptă şi care produce totuşi atâta nedreptate. Îi chem să slujim dreapta noastră credinţă, valorile noastre sfinte, să ne educăm tinerii în spiritul valorilor noastre creştine, a învăţământului nostru tradiţional”, a adăugat PS Iustin. Totodată, ierarhul şi-a îndreptat gândul şi înspre tineri pe care i-a sfătuit “să cultivaţi ce aveţi mai frumos, să nu vă banalizaţi, să nu acceptaţi urâtul, căutaţi frumosul şi valoarea, căutaţi lumina şi Adevărul. Nu vă lăsaţi manipulaţi de niciun fel de strategii care vi se pare că vă oferă soluţii extraordinare la problemele vieţii. Soluţiile cele mai eficiente le are Hristos”.