Comunităţile româneşti de dincolo de Tisa ţin marile sărbători religioase şi culturale după calendarul vechi.
Întrucât pe 28 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale (după calendarul vechi, decalat cu 13 zile) a fost ger şi omăt mare, aniversarea Poetului Naţional va avea loc pe 4 februarie, când se va desfăşura şi concursul literar ”Mihai Eminescu”, aflat la ediţia a XI-a. În acest an, evenimentul itinerant organizat de Uniunea Regională “Dacia” a Românilor din Transcarpatia va avea loc la Şcoala medie Gr. I-III Plăiuţ, sat românesc, din Ucraina, ce aparţine comunei Apşiţa (Vodiţa), populată majoritar de ucraineni.
Cinstirea poetului naţional al Românilor de Pretutindeni va începe sâmbătă, la ora 10, la Biserica Ortodoxă din Plăiuţ, unde se va oficia un parastas de pomenire a poetului Naţional al Românilor, Mihai Eminescu. La ora 10.45, la Şcoala Medie va avea loc vernisajul expoziţiei de carte intitulată „Mihai Eminescu – poetul Românilor de Pretutindeni”. La ora 11.20, va fi deschisă oficial manifestarea în incinta şcolii, unde se va desfăşura Concursul literar. Din partea participanţilor va fi delegată o grupă de copii pentru depunerea de flori la busturile lui Mihai Eminescu de la Biserica Albă şi Slatina, localităţi situate la 10-15 km. Uniunea „Dacia” – prin preşedintele său, dr. Ion M. Botoş – va dona carte românească pentru şcolile cu predare în limba română din raioanele Rahău şi Teceu. La ora 15.20, are loc decernarea diplomelor şi a cadourilor pentru tinerii participanţi. La manifestarea cu invitaţi din Ucraina şi România, vor participa reprezentanţii şcolilor româneşti din Transcarpatia, studenţii români de la Universitatea Naţională de la Ujgorod, dar şi elevi din municipiul Sighetu Marmaţiei, România.
Parteneri: Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, Centrul Cultural Negreşti-Oaş, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei, Asociaţia „Morăriţa” Oradea. Parteneri media: Publicaţia „Apşa” , cotidianul ”Graiul Maramureşului”, săptămânalul ”Gazeta de Maramureş” şi Revista „Familia Română”.