Iuliu Maniu, 64 de ani de Eternitate

0
423

În organizarea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Fundaţia ”Iuliu Maniu – Ion Mihalache” au avut loc sâmbătă şi ieri manifestări omagiale la Sighet şi Şimleul Silvaniei, la împlinirea a 64 de ani de la trecerea în eternitate marelui om politic Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri.
Sute şi sute de pelerini sau turişti au vizitat sâmbătă şi ieri Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet. În celula fostei temniţe politice, în care s-a stins din viaţă în noaptea de 5 spre 6 februarie 1953 ilustrul patriot, a avut loc o rugăciune comună a preoţilor greco-catolici şi ortodocşi, s-au depus jerbe şi s-au aprins lumânări. Personalitatea politică a liderului Partidului Naţional Ţărănesc, fost prim-ministru şi membru al Academiei Române, a fost evocată în cadrul simpozionului desfăşurat în sala de conferinţe a Primăriei Sighetu Marmaţiei, arhiplină. Printre numeroşii vorbitori s-au numărat istorici, prelaţi simpatizanţi , lideri marcanţi ai PNTCD sosiţi din întreaga ţară, dar şi de peste hotare. Am consemnat şi câteva nume: Gheorghe Şiman – amfitrion, istoricul Doru Radosav, Gheorghe Ciuhandu, Liviu Petrina,Valerian Stan, pr. Vasile Iusco – protopop greco-catolic de Sighet, pr. Marius Vişovan, Cristian Anghel. După conferinţa de presă, aproape 200 de pelerini au participat la parastasul oficiat de preoţi greco-catolici şi ortodocşi, la Cenotaful Martirilor din Cimitirul Săracilor (Martirilor), situat de 3 km de Memorial, pe malul stâng al Tisei, la graniţa cu fosta URSS, azi Ucraina. Aici, în urmă cu 64 de ani, a fost înhumat noaptea, pe ascuns, Iuliu Maniu, fără preot, fără cruce, fără nume, într-o groapă anonimă, mormântul marelui dispărut fiind şi azi necunoscut!
În urma unei înscenări din 1947, Iuliu Maniu a fost arestat, judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă de autorităţile comuniste, pentru „înaltă trădare”. De la penitenciarul din Galaţi, Iuliu Maniu a fost transferat la Sighet,  în august 1951, împreună cu Ion Mihalache, decedat în 1963, în închisoarea Râmnicu Sărat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.