Cinci admiteri, şase respingeri…

0
381

„Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor” funcţionează pe lîngă Prefectura Maramureş şi are rolul să valideze ori să invalideze propunerile făcute de comisiile locale de fond funciar, împreună cu proiectele de delimitare şi parcelare. De asemenea, Comisia judeţeană emite titlurile de proprietate pentru terenurile validate.
Cei nemulţumiţi de deciziile Comisiei judeţene se pot adresa instanţelor judecătoreşti. În anul 2016, pe rol au fost 135 de dosare. În 29, cetăţenii s-au plîns de hotărîrile adoptate de Comisia judeţeană, iar în 106 dosare au cerut anularea totală sau parţială a unor titluri de proprietate, punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate, modificarea amplasamentului sau a categoriei de folosinţă, reconstituirea sau constatarea dreptului de proprietate. Situaţia pe judecătorii: Baia Mare – 38 de dosare, Vişeu de Sus – 36 de dosare, Sighetu Marmaţiei – 22 de dosare, Tg. Lăpuş – 22 de dosare, Dragomireşti – 17 dosare. În 2016, au fost soluţionate definitiv 12 dosare, din care 6 prin respingere, 5 prin admitere şi 1 prin renunţarea la judecată.
Există cîteva dosare foarte grele. Asociaţia Composesorală Borşa contestă, la Judecătoria Sighet (prin strămutarea cazului de la Judecătoria Vişeu), Hotărîrea nr. 2 din 29 noiembrie 2005 a Comisiei judeţene de fond funciar şi cere ca titlul de proprietate nr. 20.0003 din 2 noiembrie 2006 să fie anulat. De asemenea, pe rolul Tribunalului Maramureş există o acţiune a Asociaţiei Composesorale Cisla – Borşa, pentru suspendarea adresei administrative nr. 12.536/D94 emisă de Comisia judeţeană de fond funciar în 28 noiembrie 2016. Cele două composesorate cer retrocedarea pădurilor naţionalizate de stat în 1948, de la Composesoratul Nobil din Borşa. Problema este că justiţia a admis reînfiinţarea a două composesorate în Borşa, cu toate că în 1948 exista unul singur – şi de aici vin toate necazurile!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.