Românii se trag în ţeapă!

0
393

Protestanţii din faţa palatului Victoria şi cei din faţa palatului Cotroceni îşi prezintă „memorandumurile” cu voce ridicată, negîndu-şi adversarii cu lozinci şi vehemenţe verbale. Cei din faţa Palatului Victoria solicită acum demisia Guvernului (dacă o vor obţine, vor cere alegeri anticipate?), iar cei din faţa palatului Cotroceni doresc să-l determine pe preşedinte să-şi dea demisia. Nici una dintre aceste pretenţii nu este pozitivă. Preşedintele Iohannis a stat de vorbă cu protestatarii care îi cer demisia (riscînd să fie agresat fizic), însă aceştia s-au mulţumit să-l huiduiască şi nu i-a putut convinge să renunţe. Prim-ministrul Grindeanu a repetat apelul la pace socială, dar ar trebui să îndrăznească să discute în stradă cu protestatarii sau cu o delegaţie a lor. Lupta politică dintre putere şi opoziţie s-a agravat şi taberele nu cedează, iar politicienii din spate pun paie pe focul revoltei. Iohannis nu pare îngrijorat că ţara riscă să intre în haos, de unde cu greu va fi scoasă, cu pierderi de imagine şi economice, cu ţara pusă la zid!
Explozia civică tinde să se cronicizeze şi fie transformată într-un curent popular de revoltă ce excede democraţia, care să ducă la schimbări majore în statul român. Strada încearcă să-şi impună punctul de vedere, iar politicienii PSD şi ALDE nu reuşesc să se înţeleagă cu Preşedinţia, Justiţia, Serviciile de securitate şi cu Opoziţia. Jocul nervilor întinşi măreşte presiunea şi există riscul izbucnirii unor acţiuni violente, fie de o parte, fie de alta, fie de amîndouă. Butoiul cu pulbere politică nu va rezista prea mult la presiune şi va exploda. De aceea, ar fi de dorit ca preşedintele Iohannis să convoace consultări cu partidele. Iar PSD, ALDE şi Guvernul să iniţieze un dialog cu protestarii din piaţa Victoriei. Şi Klaus Iohannis să-i cheme la discuţii pe protestarii din faţa Preşedinţiei. Ar fi de bun-simţ şi un demers omenesc pentru a detensiona societatea.
Cu cît conflictul se adînceşte, cu atît cauza iniţială este uitată şi nu mai ţinem cont că taberele de la palate au interese comune cu mult mai multe decît contrare. S-a plecat de la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13, însă mereu apar în spaţiul public informaţii provocatoare, că PSD-ul nu se va ţine de cuvînt, că în spatele protestelor ar sta activişti finanţaţi netransparent, că vocea poporului din stradă ar fi manipulată. Radicalizarea discursului nu duce la nimic bun. Grupul civic din piaţă vrea să fie consultat, vocea să-i fie ascultată, statul să fie transparent, puterea să nu se concentreze în mîinile unei singure puteri, funcţionarii publici să fie selecţionaţi după valoarea profesională… Dar aceste lucruri şi le doresc toţi românii, deci nu presiunea psihologică va rezolva criza, de vreme ce toate partidele au ideologii şi doctrine democratice şi nimeni nu doreşte un stat abuziv, cu o justiţie de tip represiv, într-un sistem juridic cu iz bolşevic. Un nou Cod penal în locul celui actual este o idee acceptată de politicienii de stînga şi dreapta deopotrivă, prin consultări cu cei interesaţi. Este vorba pînă la urmă de sentimentul de siguranţă şi libertate pe care trebuie să-l avem ca cetăţeni. Corupţia şi obedienţa sînt flageluri de combătut, condamnabile amîndouă. Soluţii noi ar exista: judecătorii, procurorii şi poliţiştii ar putea să fie aleşi şi ei de comunitate, aşa cum se întîmplă în SUA (am scăpa de pericolul ca justiţia să fie obedientă şi să execute comenzi). Priviţi în SUA, un judecător l-a stopat pe preşedinte!
Ordinea socială n-ar trebui să genereze constrîngerea excesivă a indivizilor, ci scopul nostru să fie consensul cetăţenilor, aderarea lor la setul de convenţii şi valori democratice, la normele sociale de adevăr şi cinste, la relaţiile de cooperare. Dezbinarea societăţii trebuie inversată, discursul politicienilor şi al nostru al tuturor (inclusiv în presă) să nu fie ameninţător. Nu ţepe pentru execuţia corupţilor trebuie să înălţăm în societate, nu intoleranţa şi limbajul arogant să fie pe ordinea de zi, nu protestul extremist. Ci controlul social şi democratic este ţelul dorit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.